Nakon što je prešao Škori, Jović ‘nestao’ iz Slobodne: ‘Moja politička angažiranost ne bi utjecala na stavove u kolumnama’

U posljednje doba primijetili smo da kolega novinar i kolumnist Josip Jović više ne objavljuje svoje tekstove u Slobodnoj Dalmaciji.

Željeli smo saznati što se dogodilo, je li s kolegom sve u redu i je li možda razlog u tome što se politički angažirao u stranci Domovinski pokret pa smo uputili dopis u redakciju Slobodne Dalmacije. Odgovorio nam je glavni urednik najveće dalmatinske dnevne novine Jadran Kapor.

“Novinari i kolumnisti Slobodne Dalmacije, kao i svi ostali građani RH, imaju pravo na političko opredjeljenje. U svom profesionalnom djelovanju dužni su pak zauzeti distancu  spram stranačkih i sličnih utjecaja na ocjenjivanje i vrednovanje aktualnih zbivanja”, rekao je Kapor.

Dodao je kako se kolega Jović angažirao u najvišem tijelu jedne političke stranke, te je “razumno očekivati da u izvjesnoj mjeri podliježe i stranačkoj stezi. Stranačka stega na koju se obvezao kao član najvišeg stranačkog tijela kosi se s profesionalnom potrebom distanciranja od stranačkog utjecaja, pa smo odlučili obustaviti objavu njegovih političkih kolumni za vrijeme trajanja njegovog političkog angažmana!”.



Pritom je napomenuo da niti jedan drugi kolumnist ili novinar Slobodne Dalmacije nije visokorangirani član neke političke stranke.

“S kolegom Jovićem smo napravili i objavili intervju na dvije novinske stranice nakon što je postao član Domovinskog odbora Domovinskog pokreta Miroslava Škore”, naglasio je Kapor.

Kolumne su subjektivno mišljenje kolumnista

Kako bismo čuli i drugu stranu priče, nazvali smo i kolegu Josipa Jovića koji je rekao kako je to što je on član Domovinskog odbora Domovinskog pokreta, u Slobodnoj Dalmaciji objašnjeno, kako nije u skladu s pravilima te novinske kuće.

“To mi i nije najlogičnije. Dobro, svatko ima svoja pravila. No, postavlja se pitanje zašto samo novinari ne bi mogli biti politički aktivni? Ja sam honorarni suradnik što znači da nisam u profesionalnom odnosu u Slobodnoj. Uz to, pišem kolumne, koje su, smatram, subjektivno mišljenje onoga tko ih piše, za razliku od vijesti, reportaža…”, istaknuo je Jović.

Dodao je kako ga tim više čudi što nitko od tih političkih komentatora ni u Slobodnoj ni izvan nje ne krije svoje političko opredjeljenje za koje smatra da je izrazitije od njegovih političkih stavova.

Uz to, naveo je kako postoje i drugi primjeri politički angažiranih ljudi koji pišu kolumne.

“Sjećam se da je Mate Granić, član HDZ-a, pisao u Nacionalu. U novije doba, Dragan Markovina, kao predsjednik Nove ljevice piše kolumnu u Telegramu pa i Jelena Veljača koja isto vodi jednu parapolitičku organizaciju piše u istoj kući u kojoj sam i ja pisao”, rekao je Jović dodajući da smatra kako njegova politička angažiranost ni na koji način ne bi utjecala na njegove stavove i uvjerenja u kolumnama.

Komentari