Nakon Miloševića u Kninu i Medveda u Gruborima, premijer ide na komemoraciju u Varivode

Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatska se okreće budućnosti, ali ne zaboravlja prošlost. Nakon poruka iz Knina kako svaka žrtva zaslužuje poštovanje, kao i da nevine žrtve nemaju naciju ili vjeru, Plenkovićeva Vlada je odlučila obići svako mjesto gdje su ljudi stradali u Domovinskom ratu.

RTL doznaje da će premijer Andrej Plenković otići u Varidvode, dok se danas u Uzdolju, u organizaciji Vijeća srpske manjine općine Biskupija, odala počast ubijenim srpskim civilima, za što nitko nije odgovarao.

Dan nakon poruka iz Knina okrenutih poštovanju i budućnosti, u Uzdolju je održana komemoracija za civline žrtve operaciji Oluja.

Mir se ne može graditi zanemarivanjem stradanja i da država ne može biti opravdanje za njih, poruka je s komemoracije u spomen na prije 25 godina osmero ubijenih mještana srpske nacionalnosti.



“Okupljat ćemo se i ubuduće da bismo čuli osudu ovog zločina. Okupljat ćemo se u najboljoj vjeri da ćemo poštujući stradanje, kroz koje su prošli naši sugrađani Hrvati i naši sunarodnjaci Srbi, stvoriti društvo mira”, poručio je Milorad Pupovac.

Još jučer u Kninu na Danu pobjede sve su oči bile uprte u prisutnog potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića.

“Svoj dolazak smatram zalogom za budućnost. I smatram da je ovo samo prvi korak”, rekao je Milošević.

Jasne poruke poslao je i šef hrvatske Vlade: “Utoliko više žalimo za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane jer legitimno pravo na obranu ne može biti opravdanje za nedjelo”.

Premijer će, doznaje RTL, ići na obilježavanje stradanja civila u Varivodama u rujnu. Dok ministar branitelja najavljuje iduće korake Vlade.

“Razmatramo i planiramo obići sve lokalitete gdje su učinjeni zločini poglavito i gdje su masovne grobnice”, rekao je Tomo Medved.

Medved će, poznato je od ranije, zajedno s predsjednikom Milanovićem na obilježavanje u Plavno i Grubore, gdje su također ubijeni civili, Srbi. I gdje sela praktički više nema.

A jedinstvo oko temeljnih vrijednosti i poštovanja, trebali bismo gledati i u Vukovaru u studenom. Uz pogled u budućnost i društvo koje sve svoje građane tretira jednako.

Iz Uzdolja koje danas oplakuje žrtve od prije 25 godina, poruke idu u tom smjeru.

“Mislimo da je nužno je da se prema Srbima zaustavi širenje mržnje i nasilja te počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti. Nužno je i da se prestane prešućivali i ismijavati tuđe stradanje, te da se takvo držanje zamijeni poštovanjem stradanja jednih i drugih”, rekla je Anja Šimpraga, saborska zastupnica SDSS-a.

Da mir i poštivanje svake žrtve nemaju alternativu, jasno je hrvatskom vodstvu. I zato je važno da pravosuđe rasvijetli sve zločine i kazni odgovorne.

Komentari