Nakon jučerašnjih optužbi Krunoslava Olujića podigla se bura u HDZ-u: Moramo javnosti i biračima dati do znanja da je HDZ oštro protiv korupcije

Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

U nedjelju u večernjim satima bivši glavni državni odvjetnik i predsjednik Vrhovnog suda Krunoslav Olujić napravio je novi show. Osebujni odvjetnik, ovog je puta na RTL-u komentirao trenutnu situaciju u pravosuđu, a potaknut #reformompravosuđa osuđenog bjegunca Zdravka Mamića.

Olujić je tako u dnevniku tvrdio da je DORH zapravo produžena ruka premijera Andreja Plenkovića i da nije reagirao na famozni ‘stick’ kojeg je Mamić dostavio u listopadu 2020., a u kojem tvrdi sve o podmićivanju sudaca i druženju s istima.

“Situacija u hrvatskom pravosuđu je desetljećima u takvom stanju u kakvom se nalazi. Stvorili smo partijsko HDZ-ovo pravosuđe devedesetih godina. Sve to govori o stanju, a osobito o percepciji da je to najkorumpiranija grana u trodiobi vlasti”, rekao je Krunoslav Olujić i dodao: “Zbog toga se trebao pojaviti netko poput Mamića tko ima dovoljnu vidljivost u javnosti i dovoljnu moć. Njegova pressica je postala glavna tema”, rekao je podsjetivši na pressicu iz Mostara koju je Mamić održao prošloga tjedna.

Ozbiljne optužbe

Nakon toga ozbiljno je optužio premijera Plenkovića:



“Informacije koje je Mamić dostavio u listopadu su vjerojatno završile u ropotarnici povijesti. Nije se istraživalo. Plenković je doveo svoju državnu odvjetnicu. DORH sigurno nije ništa poduzeo ako nije dobio prethodni ‘mig’ od strane izvršne vlasti, a to je Andrej Plenković”, rekao je između ostalog u dnevniku Krunoslav Olujić.

Nakon emisije smo poslali upit glasnogovorniku Vlade da se očituje o navodima koje je iznio Olujić, no u vrijeme pisanja ovog teksta još nismo dobili odgovor.

U jutarnjim satima još se nije oglasio ni premijer i šef HDZ-a Plenković, a za ponedjeljak je najavljena zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a putem video linka u 17 sati.

Drama u HDZ-u

Uoči sjednice, a nakon burnog političkog tjedna i užarenim događanjima oko pravosuđa, komentirao je cijelu situaciju i izvor iz HDZ-a blizak vrhu stranke.

“Gledao sam jučer Olujića na televiziji. Ma to je strašno. Mi svi jako dobro znamo što se godinama događa u pravosuđu, a ovo je rukavica bačena u lice premijeru Plenkoviću. Mamić je podigao buru, ja se bojim kako će to sve završiti. Olujić je jučer opet dirnuo u osinje gnijezdo”, rekao je HDZ-ovac.

Izvor smatra kako HDZ mora reagirati na optužbe Krunoslava Olujića, ali i da ministri i premijer moraju žestoko krenuti u suočavanje s problemom pravosuđa.

Mamić uzdrmao i HDZ

“Ovo jučer što je rekao Olujić je dosta oštro i moramo se obraniti. Ne vjerujem da je Plenković utjecao na DORH, ali mi moramo javnosti i biračima dati do znanja da je HDZ oštro protiv korupcije. Drama oko Mamića se također mora stišati, suci ako su primali mito moraju odgovarati, inače ćemo ispaštati i mi na izborima”, zaključio je izvor iz HDZ-a.

Braća Zdravko i Zoran Mamić, bivši poreznik Milan Pernar i dugogodišnji nogometni dužnosnik Damir Vrbanović pravomoćno su osuđeni za otimanje novca iz Dinama i, prema odluci suda, čeka ih izvršavanje zatvorske kazne i oduzimanje brojne imovine.

Nakon objave presude, Zdravko Mamić je održao dramatičnu pressicu za novinare u Mostaru optuživši suce za primanje mita, a zatim je na društvenim mrežama počeo objavljivati detalje o sucima i provoditi takozvanu #reformupravosuđa, piše Dnevno.hr.

Bivši glavni državni odvjetnik: Plenković je odgovoran što je DORH zažmirio na Mamićev stick. 90-ih smo stvorili HDZ-ovo partijsko pravosuđe!

Komentari