Nakon Hebranga, još četiri generala napustila Generalski zbor: Ne osjećamo više svrhu i potrebu našega članstva

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Četiri generala, dva brigadira i jedan pukovnik istupili su iz Hrvatskog generalskog zbora nezadovoljni ponašanjem te udruge u aktualnim događajima.

Pismo su HGZ-u poslali 2. svibnja 2020. godine. U pismu navode:

“Poštovani članovi udruge građana Hrvatski generalski zbor, sukladno Statutu HGZ-a i odnosu udruge prema situaciji i društvenim pojavama ne osjećamo više svrhu i potrebu našega članstva i djelovanja u udruzi građana kojoj smo dragovoljno pristupili te naše članstvo smatrajte završenim s datumom naznačenim na dopisu.

Generali: Željko Glasnović, Željko Šiljeg Miljenko Lasić, Ivica Primorac
Brigadiri: Stjepan Gašljević, Ivan Ančić
Pukovnik Ivica Tomić

General Glasnović je napomenuo ako nije do sada isključen iz udruge da ovim dopisom i službeno prestaje njegovo članstvo u HGZ-u.



General Željko Šiljeg za portal Otvoreno kratko je potvrdio informaciju o istupanju iz udruge HGZ.

“Točno je kako sam napustio Hrvatski generalski zbor, a kako je navedeno u pismu i to su isključivi razlozi napuštanja HGZ-a i nikakvi drugi,” kratko je komentirao general Šiljeg.

General Pavao Miljevac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora za portal otvoreno je također komentirao predmetno pismo.

“Kao što znate, mi se sada nismo mogli sastajati, rad nam je otežan jer nema okupljanja, a i potres nam je porušio prostorije. Ja sam se konzultirao s nekim ljudima iz Upravnog odbora i mislim kako u onim intervjuima koje sam dao nisam nikoga povrijedio, nego sam rekao svoj stav. Imam nekakvo iskustvo i imam pravo nešto reći o onome što se događalo od 1990. na dalje. Prošao sam sve razine zapovijedanja uključujući Bljesak i Oluju kao šef tima,” tvrdi Miljevac.

Što se tiče samog pisma i načina na koji su Generali istupili iz udruge Miljevac kaže kako njega nitko od njih nije kontaktirao, a kako nisu bili niti aktivni u radu same udruge, tako da nisu niti imali namjeru pokušati nešto pomjeriti, ako su već smatrali kako udruga ne ide u dobrom smjeru.

“Ovo pismo je sve što su poslali, mene nitko nije osobno kontaktirao, a svi koji su navedeni kao potpisnici tog pisma gotovo nisu niti dolazili na sastanke, toliko o tome i sudjelovanju u radu Udruge. Ulazak i izlazak iz udruge je dragovoljan, dakle nitko nikoga ne drži i to je njihova dobrovoljna odluka. Ako oni smatraju kako udruga ne ide u pravom smjeru, to se da riješiti na Upravnom odboru, ili na izbornoj Skupštini, gdje se bira onda novo vodstvo koje će voditi udrugu drugačije. Oni da su imali ozbiljne namjere, trebali su to sačekati, na godinu je izborna Skupština. Dakle postoje legalni, Statutom osnovani organi Hrvatskog generalskog zbora, Nadzorni odbor, Upravni odbor i Skupština gdje se mogu stvari mijenjati,” kaže Miljevac

“Ja moram napomenuti kako su većina njih koji se potpisuju na ovo pismo, su si stavili sami činove, koje onda mi prevodimo na naše činove. Većina njih su brigadni generali, a nisu generali pukovnici,” zaključuje Pavao Miljevac.

Podsjetimo, Andrija Hebrang je nakon incidenta u Okučanima istupio iz HGZ, a kao razlog je naveo “višekratno kršenje Statuta Zbora i temeljnih principa zbog kojih je Zbor osnovan i zbog kojih je postao njegov član”.

Hebrang podnio neopozivu ostavku na članstvo u HGZ-u: Zbor je odustao od čuvanja istine o hrvatskoj obrani

Komentari