Snažno nevrijeme zahvatilo Hrvatsku, Zagreb je doslovno pod vodom, u centru grada je prometni kolaps, čak 90 intervencija vatrogasaca

Snažno nevrijeme zahvatilo Cres i Krk, u Senju je došlo do bujične poplave zbog ogromne količine kiše koja je pala na grad u kratkom vremenu. Na području Zagreba i Karlovca također moguće bujične poplave. Upaljen je crveni alarm za Gorski kotar i središnju Hrvatsku. 

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) oštar drugi stupanj upozorenja izdao je za Italiju, Sloveniju i zapadnu Hrvatsku, ponajviše zbog mogućnosti krupne i vrlo krupne tuče, jakih naleta vjetra, a moguće su i pijavice te tornada.

“Aktivirala se Genova gdje je gomila grmljavinskih sustava koji se kreću prema istoku. Večeras i u noći na subotu valja očekivati izolirane sustave, prolazno jak vjetar, a grmljavinske ćelije mogu izroditi i pijavicu”, upozorava Istramet te navodi da je nevrijeme koje je dijelove Hrvatske zahvatilo u poslijepodnevnim satima tek prvi udar.

Posebno je jako nevrijeme pogodilo Senj, gdje su poplavljene ulice.



Istramet na svojoj Facebook stranici donosi još jedno upozorenje za subotu, najme neka predviđanja govore kako se razvija sekundarni centar cikone iznad južne Istre što bi moglo okolnom području donijeti još snažnije nevrijeme od ovoga koje trenutno hara područjem. Ovo upozorenje treba uzeti sa rezervom jer se radi samo o jednom izlazu jednog modela. Kako bilo noćas stiže glavnina pogoršanja vremena, ali vrijeme će se brzo smiriti tako da se u subotu očekuje nagli porast temperatura zraka do 33 °C  piše Istramet.

Večeras oko 21 sat nevrijeme je već stiglo do Zagreba, pala je jaka kiša, grmjelo je i sijevalo, a počeo je puhati i jak vjetar.

Velik dio centra grada je pod vodom, HR Vrijeme je podijelilo fotografiju poplavljenog pothodnika Importanne centara.

Importane centar Zagreb ??IG: @vrijeme.hr

Gepostet von HR Vrijeme am Freitag, 24. Juli 2020

Zagrebački vatrogasci objavili kako je u tijeku čak 90 intervencija po gradu.

Nakon nevremena koje je pogodilo Zagreb u tijeku je 70 intervencija. Zbog tisuća poziva građana sve linije (193) su zauzete. Sve ekipe su na terenu i molimo za razumijevanje…

Gepostet von Vatrogasna postrojba Zagreb am Freitag, 24. Juli 2020

Na društvenim mrežama objavljena je snimka Ilice pod vodom. Trenutno je prekinut tramvajski promet Ilicom, zatim od Radničke prema Žitnjaku te od Držićeve, Ulicom grada Vukovara do Savske ceste, javljaju iz Zagrebačkog holdinga.

Britanski trg i Ilica, prije 15 minuta…

Gepostet von ILICA am Freitag, 24. Juli 2020

Jaka kiša s grmljavinom, Podsljeme, Zagreb

Gepostet von Otvoreno.hr am Freitag, 24. Juli 2020

“Tko je pogledao naš večerašnji WRF vjerojatno se pita kakva je to prognoza za noćas, kakav je to “uragan” iznad Istre…?

Riječ je o jednom izlazu jednog modela, stoga treba prognozu uzeti s rezervom, no WRF predviđa razvoj sekundarnog centra ciklone TOČNO iznad južne Istre, što bi ostatku područja donijelo potop. 

I DHMZ-ov ALADIN vidi ciklonicu, ali ona je plića i južnije uz glavninu oborina u Gorskom kotaru. Jutrošnji izlaz bio je sličniji našem WRF-u.

Mogućnost razvoja ciklone s centrom iznad južne Istre predviđaju i produkti Meteoadriatica!

Imali smo nekoliko sličnih situacija u prošlosti, a sada nam samo ostaje pratiti RADARE”, piše Istramet.

Tko je pogledao naš večerašnji WRF vjerojatno se pita kakva je to prognoza za noćas, kakav je to "uragan" iznad…

Gepostet von IstraMet am Freitag, 24. Juli 2020

“Razbuktala se atmosfera na sve strane, a na moru jugozapadne Istre uskoro bi se mogao uočiti shelf cloud! Pišite nam kako je kod vas”, piše Istramet.

Razbuktala se atmosfera na sve strane, a na moru jugozapadne Istre uskoro bi se mogao uočiti shelf cloud! Pišite nam kako je kod vas. ?⚡️⚡️⚡️? www.istramet.hr

Gepostet von IstraMet am Freitag, 24. Juli 2020

U dijelovima Istre već je ponegdje palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, većinom na zapadnoj obali.

U poslijepodnevnim satima nevrijeme stiglo je na sjeverni Jadran.

Nakon dolaska nevremena temperature zraka su pale za više od 10 stupnjeva. Oko 15:30 nevrijeme se nalazi ispred Senja i jedan dio ispred Lošinja, te postupno napreduje na istok, prenosi Dalmacija danas.

Istramet javlja da su se nestabilnosti preselile u gorje i srednji Jadran. Jači sustavi uskoro će zahvatiti i zadarsko područje, a velike količine kiše koja je pala u Senju potopile su dijelove grada.

Senj

U Senju pravi prolom oblaka. Vlasnik kamp kućice sigurno nije sretan. 😛 Video: Melita Huskić

Gepostet von IstraMet am Freitag, 24. Juli 2020

Senj

Obilna kiša obrušila se na Senj. Video: Sandra Žunić

Gepostet von IstraMet am Freitag, 24. Juli 2020

Crometeo je objavio snimku s Trajektng pristaništa Valbiska, Krk koje je također pogodilo jako nevrijeme sa vjetrom i kišom.

Trajektno pristaniste Valbiska, KrkLive: Sandro Puncet

Gepostet von Crometeo am Freitag, 24. Juli 2020

Na autocesti A1 kraj Žute Lokve pada i tuča zbog koje se vozi usporeno, a vozila privremeno stoje zbog loših uvjeta.

Na Trogirskom području također jak vjetar i uzburkano more.

Vakula je pogodio!!! Sprema se jaka nevera u Dalmaciji

Gepostet von Otvoreno.hr am Freitag, 24. Juli 2020

CRVENI METEOALARM Najavljeno veliko nevrijeme, moguće su i bujične poplave

Komentari