Nađi o reformi lokalne samouprave i rezanja parafiskalnih nameta: Tresla se brda, rodio se miš!

Fokus

Saborski zastupnik stranke FOKUS Davor Nađi održao je konferenciju za medije u Hrvatskom saboru na kojoj je predstavio aktivnosti u svojih prvih tjedan dana, otkako je na mjestu zastupnika zamijenio Darija Zurovca.

Nađi je uime stranke FOKUS uputio i nekoliko konkretnih amandmana kojima je cilj porezno rasterećenje, manje fiskalnih nameta i racionalnije upravljanje financijama. Amandmani se odnose na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, prijedlog zakona o izmjenama Zakona o šumama, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama te uvođenje transparentnosti u sve lokalne jedinice kroz zakon o proračunu.

“Hrvatska je jedna od država s najvećim poreznim opterećenjem što koči gospodarski rast i stvara probleme poduzetnicima, obrtnicima i zaposlenima u privatnom sektoru. Kada ćemo se toga riješiti, ako ne sada u vrijeme krize? Podsjetimo, prema projekciji Europske komisije Hrvatska će se tek 2023. godine vratiti po BDP-u na razinu 2019. Stranka FOKUS kroz niz je konkretnih amandmana u Saboru predložila smanjenje poreza i nameta u zakonima koji su trenutno predmet rasprave. Što se tiče pak takozvanih reformi lokalne samouprave i rezanja parafiskalnih nameta koje provode vladajući, možemo samo reći: Tresla se brda, rodio se miš!“, izjavio je saborski zastupnik Davor Nađi i istaknuo kako su porezna smanjenja moguća.

Na svom primjeru pokazala je to Sveta Nedelja, grad koji je napravio najveće porezno rasterećenje u Hrvatskoj, a slijede ga i druge sredine kojima su na čelu gradonačelnici iz stranke FOKUS. Primjerice, u Svetom Ivanu Zelini i Dugom Selu ukida se porez na potrošnju.



Značajne uštede postigle bi se i prihvaćanjem amandmana stranke FOKUS da svi zamjenici u županijama, gradovima i općinama budu volonteri bez naknade. Time bi se osiguralo da svaki lokalni čelnik ima osobu s kojim bi mogao operativno surađivati te bi ga mogla zamijeniti u slučaju spriječenosti, a istovremeno se ne bi dogodilo da zamjenici načelnika koji sada ostanu bez funkcije budu “pospremljeni“ na mjesta pročelnika ili savjetnika čime se zapravo neće postići nikakva ušteda. Dobar je primjer i trenutna situacija u kojoj su upravo zamjenici ti koji su po svojoj funkciji i načelnici lokalnih stožera civilne zaštite.

Dodatno, prošlo je već dugo vremena otkako su HDZ i njegovi partneri najavili uvođenje transparentnosti u tijela lokalne samouprave, ali vidljivo je da se to sad opet odgađa na zakon o proračunu. Prijedlog je stranke FOKUS da se razmotri rješenje koje je prva uvela Sveta Nedelja, a nakon toga počeli pratiti gradovi poput Zlatara i Vrgorca. Radi se o sustavu koji prikazuje sve ugovore, narudžbenice i fakture kako bi se na potpuno transparentan način pokazao kompletan tijek trošenja javnog novca.

Što se tiče zakona o šumama, stranka FOKUS predložila je podizanje granice, tj. praga iznad kojeg se obračunava naknada za korištenje općekorisne funkcije šuma. Trenutno je predloženo 7,5 milijuna kuna prihoda, a prijedlog je stranke FOKUS podizanje na 60 milijuna kuna prihoda jer je to jedan od kriterija koji je potrebno zadovoljiti da bi poduzeće prešlo iz kategorije malih u srednje poduzetnike. Na taj bi način mikro i mali poduzetnici bili oslobođeni plaćanja te naknade, što bi im pomoglo prebroditi trenutnu krizu. Kategorija malih poduzetnika drži 20% zaposlenika i stvaraju 21% dodane vrijednosti te su uz mikro poduzetnike srž našeg gospodarstva. U tom smjeru stranka FOKUS predlaže i ukidanje turističke članarine, odnosno kako ovakvom formom zakona članarinu nije moguće tehnički ukinuti, amandman je stranke FOKUS da iznos članarine iznosi nula kuna.

Komentari