Nacionalni stožer: U Hrvatskoj danas 86 novih slučajeva zaraze

Foto: Davorin Visnjic / POOL / PIXSELL

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 86 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1190, a 74 posto novozaraženih je iz samoizolacije, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Danas je 143. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Broj pozitivnih osoba od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je 4039. Od toga je u proteklih 24 sata 86 novodijagnosticiranih”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ukupno se oporavilo 2729 osoba, od čega su u protekla 24 sata iz bolnice otpuštene 934 osobe, što je 13 više u odnosu na jučer. Oporavljenih kod kuće je ukupno 1795, što je 87 više nego jučer.

Aktivnih slučajeva je 1190, što je 14 manje nego jučer. Hospitaliziranih pacijenata je 136, četiri više nego jučer, dok je na respiratoru šest bolesnika. Od jučer je jedan novi u KBC-u Osijek.



Prosječna dob je 47,26 godina. Nema novih preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120.

Ukupno je do sada testirano 99.414 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1690. Postotak pozitivnih nalaza je 4,06 posto.

“Od današnjih pozitivnih njih 64, odnosno preko 74 posto je iz samoizolacije, što je značajan podatak jer ti ljudi nisu bili u mogućnosti dalje širiti virus”, kaže Beroš.

U zdravstvenom sustavu je 82 aktivan slučaj, jedan manje nego jučer, a u samoizolaciji je 477 zdravstvenih djelatnika, odnosno 21 manje od juče

Pregled po županijama

  • Ličko-senjska županija – nema novih slučajeva
  • Krapinsko-zagorska županija – nema novih slučajeva
  • Sisačko-moslavačka županija – nema novih slučajeva
  • Primorsko-goranska županija – nema novih slučajeva
  • Požeško-slavonska županija – nema novih slučajeva
  • Međimurska županija – nema novih slučajeva
  • Koprivničko-križevačka županija – nema novih slučajeva
  • Istarska županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Virovitičko-podravska županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Šibensko-kninska županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Zagrebačka županija – 2 nova slučaja
  • Zadarska županija – 4 nova slučaja zaraze
  • Osječko-baranjska županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Brodsko-posavska županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Vukovarsko-srijemska županija – 8 novih slučajeva zaraze
  • Splitsko-dalmatinska županija – 9 novih slučajeva zaraze
  • Grad Zagreb – 22 nova slučaja zaraze

U Šibensko-kninskoj jedan novi slučaj

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije imamo jedan novi slučaj oboljenja od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o mladoj ženskoj osobi iz Vodica, koja je bliski kućni kontakt s oboljelom osobom koja boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od 24. lipnja 2020. godine do danas na području naše županije zabilježeno je 33 slučaja oboljenja, oporavilo se 19 osoba, dvoje oboljelih i dalje se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice i nisu na respiratoru, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 113 osoba, od kojih je 105 osoba kontakt oboljelih od covida-19, a 8 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije. Od jučer je uzeto 64 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2, poručio je županijski stožer civilne zaštite.

U Korpivničko-križevačkoj nema oboljelih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti covid-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. U posljednja 24 sata je testiran 31 uzorak sa sumnjom na koronavirus, svi su nalazi negativni.

Na području županije trenutno je samo jedan aktivan slučaj pozitiviteta na koronavirus, a od početka epidemije bolesti covid-19 ukupno je zabilježeno 100 slučajeva oboljenja.

Na području Bjelovarsko-bilogorske nema novozaraženih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trinaesti dan za redom nema novozaraženih osoba. U protekla 24 sata testirano je 37 osoba i svi su nalazi negativni. Tako na području Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje ostaje samo jedna zaražena osoba.

U Brodsko-posavskoj je šest novozaraženih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba. Četiri osobe su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za dvije je osobe u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njihovih kontakata. Hospitalizirane su ukupno četiri osobe od kojih je jedna na respiratoru. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 136, dok je broj aktivnih slučajeva 79.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 448 osoba (15 manje u odnosu na prethodni dan) od čega je 18 zdravstvenih djelatnika.

Od početka srpnja na području Brodsko-posavske županije evidentirane su ukupno 83 pozitivne osobe (prosječno 5 dnevno). Stoga Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Virovitičko-podravskoj županiji jedna novooboljela osoba

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o ženi srednje životne dobi sa slabije izraženim simptomima, koja se zarazila na maturalnoj zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na COVID-19.

Inače, u posljednja 24 sata, testirano je 48 osoba, čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.728. Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 23 osobe su zaražene korona virusom. Od toga, dvanaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

Na području Primorsko-goranske nema novih slučajeva

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Trenutno je 40 aktivnih slučajeva, od toga je njih 9 na bolničkom liječenju, a ostali su kod kuće u samoizolaciji te su asimptomatski ili sa vrlo blagim simptomima. 88 je ozdravljenih.

U Zagrebu 22 slučaja

U Gradu Zagrebu danas su zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je iz zagrebačkog stožera civilne zaštite.

U Sisačko-moslavačkoj i Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 73 aktivna slučaja zaraze. U kućnoj izolaciji nalazi se 71 osoba te je 2 osobe hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 288 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 67 uzoraka te nema pozitivnih rezultata na virus. Ukupno je testirano 2884 uzoraka.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba.

U Splitsko-dalmatsnkoj 9 novooboljelih

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 289 obrađenih testova danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 6, Klisa 1, Solina 1 i Lokvičića 1. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivan na COVID infekciju je i jedan strani državljanin iz Ujedinjenog Kraljevstva testiran na području Splitsko dalmatinske županije.

Od 9 novooboljelih osoba 5 su kontakti prethodno oboljelih, dok se 4 osobe epidemiološki obrađuju. 618 osoba nalazi se u samoizolaciji.
6 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split

U Zadarskoj županiji četri nova slučaja

Četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije i utvrđuje im se kretanje i moguće mjesto zaraze. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 87 uzoraka, a u samoizolaciji je 447 stanovnika. Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je 7 osoba.

U Krapinsko-zagorskoj nema novozaraženih

Na području Krapinsko-zagorske županije nema novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području županije je 12. U samoizolaciji su 52 osobe.

U Vukovarsko-srijemskoj osam novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 8 novih pozitivnih osoba ( 2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vinkovaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Posavskih Podgajaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 144, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 123 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3709.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 485 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 zdravstvena radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (6 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

U Ličko-senjskoj nema novooboljelih

Osmi dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 30 osoba, od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 15 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 771 osobom. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 44 osobe.

U Istarskoj županiji samo jedna pozitivna osoba

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o uvezenom slučaju, odnosno stranom državljaninu, koji je došao iz Republike Srbije.

U Osječko-baranjskoj šest novih slučajeva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Osijeka, dvije iz Đakova i jedna iz Našica.

46 osoba koje su kontakti novooboljelih stavljene su u samoizolaciju, pa se trenutno u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalaze 444 osobe.

Više pročitajte OVDJE

Komentari