Nacionalni stožer: U posljednja 24 sata zabilježena su 34 nova slučaja zaraze

HINA/ POOL/ Edvard Susak

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 34 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih od koronavirusa 463, objavio je Nacionalni stožer u ponedjeljak dodajući kako je jedna osoba na respiratoru, a ukupno 65 ih je hospitalizirano.

“Još je 65 osoba na liječenju, s jednim pacijentom na respiratoru. U posljednja 24 sata testirano je 730 osoba”, stoji u objavi Nacionalnog stožera.

Podsjetili su kako je od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno zabilježeno 2725 oboljenja od novog koronavirusa. Od toga 34 u posljednja 24 sata. Oporavilo se 2155 osoba, a dosad je preminulo 107 osoba.

Testirano je 78.183 osobe, od čega 730 u posljednja 24 sata.



Pojašnjava se kako su podaci prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12,45 sati i moguće je kasnije odstupanje u objavljenim brojkama.

U Zagrebu 20 novooboljelih

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, Sandra Šikić rekla je kako je u Zagrebu u posljednja 24 sata otkriveno 20 novooboljelih od koronavirusa, 104 osobe su u samoizolaciji, a u 48 sati je testirano 582 uzorka.

Bandić molio mlade da se ne druže s bakama i djedovima.

Više pročitajte OVDJE.

Manji broj novooboljelih u Đakovu

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a u zadnja 24 sata obrađen je ukupno 191 uzorak, a sedam je bilo pozitivno na koronavirus, i to svi od osoba iz Đakova.

Trenutno je na području Osječko-baranjske županije 150 osoba aktivno na ovaj virus, od kojih je 120 s područja Đakova. Jučer nitko nije hospitaliziran u KBC-u Osijek, gdje su i dalje 24 oboljela na bolničkom praćenju, no nitko nema teže simptome bolesti.

Samoizolacija je određena za novih 313 kontakata pozitivnih na koronavirus pa je ukupno na području županije pod tom mjerom 1466 osoba. Policija je obavila šest provjera i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Nema novooboljelih u Splitu i Šibeniku, ali jedna osoba hospitalizirana

Prema izvješću NZJZ-a na području Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. 238 osoba nalazi se u samoizolaciji. 1 osoba hospitalizirana je u KBC-u Split i nalazi se na respiratoru, javlja Stožer Civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije.

U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od zarazne bolesti Covid-19, javili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Jedna novooboljela osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19 iz Starih Mikanovaca, javlja lokalni stožer. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 46, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno u županiji 1 osoba je hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti

U protekla 24 sata testirano je 18 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2472. U samoizolaciji na području županije nalazi se 186 osoba, a od toga su kontakti s pozitivnim osobama 109. Broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 1 medicinska sestra koja je bila u posjeti u Srbiji.

Na zadarskom području dvoje novooboljelih

Na zadarskom području dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o muškarcu koji se vratio iz Srbije i ženi koja je prilikom zaprimanja na hitni prijem Opće bolnice Zadar rutinski testirana, potvrdio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Niti jedna novozaražena osoba nije vezana uz teniski turnir Adria Tour, ističe se u priopćenju.

U posljednja 24 sata u Zadru je testirano 14 uzoraka, a u samoizolaciji je 331 osoba.

Policijski službenici PU zadarske obavili su 27 provjera samoizolacije i nisu evidentirali nijedno kršenje te mjere.

U Zagrebu ponovno otvorene izdvojene COVID ordinacije

Zbog pogoršanja epidemiološke slike, u Zagrebu od ponedjeljka ponovno počinju raditi izdvojene COVID ordinacije u kojima se obavlja savjetovanje, trijaža i pregledi osoba sa sumnjom na koronavirus.

Radno vrijeme ambulanti je svakoga dana od 8 do 20 sati, a prije dolaska potrebno je najaviti se telefonom, izvijestili su iz Grada Zagreba.

Ordinacije su otvorene na Aveniji Većeslava Holjevca 22 – Dom zdravlja Zagreb – Centar, zatim u Domu zdravlja Zagreb -Istok u Hirčevoj ulici, Domu zdravlja Zagreb -Zapad na Prilazu baruna Filipovića 11, te u Dom Zdravalja Park Stara Trešnjevka 4.

Uzimanje uzoraka za testiranje na COVID -19 obavlja se radnim danima u DZ Prilaz baruna i Filipovića 11 i DZ Zagreb- Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22.

U Đakovu 115 zaraženih

Dr. Tomislav Dijanić, stručnjak epidemiologije iz Đakova jutros je rekao da u tom gradu trenutno ima ukupno 115 zaraženih osoba. U samoizolaciji je 20-ak posto stanovnika Đakova, izvijestili su mediji.

Govoreći o novim mjerama koje bi bile uvedene za Đakovo zbog rasta broja zaraženih, rekao je da prema jučerašnjim informacijama karantena ne dolazi u obzir, a detaljne mjere objavit će danas krizni stožer. Dezinfekcija ruku, nošenje maski u dućanima i u javnim objektima, mjerenje temperature, mjere su koje ostaju na snazi.

Više pročitajte OVDJE.

U Ogulinu dvoje zaraženih

U Karlovačkoj su županiji u odnosu na jučerašnje izvješće potvrđena još dva slučaja koronavirusa. Riječ je o mlađim muškim osobama iz Ogulina. Tako trenutno u Karlovačkoj županiji brojimo 4 oboljele osobe. Sve oboljele osobe imaju blažu kliničku sliku i nalaze se na kućnom liječenju u samoizolaciji.

Više pročitajte OVDJE.

Ustavni sud pokrenuo ispitivanje ustavnosti odluka Nacionalnog stožera

Ustavni sud Republike Hrvatske po službenoj je dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakonskih izmjena te odluka koje je temeljem toga, ali i temeljem postojećih zakonskih propisa, donosio Nacionalni stožer civilne zaštite tijekom koronakrize. Pokretanje postupka po službenoj dužnosti iniciralo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima je i Goran Selanec, koji je tu informaciju potvrdio za N1.

Više pročitajte OVDJE.

Cijeli razred u samoizolaciji

Zbog učiteljice pozitivne na koronavirus jedan razred učenika Osnovne škole Sikirevci te djelatnici tajništva od nedjelje su u samoizolaciji, a školski objekt je zatvoren, potvrdio je načelnik Stožera civnilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Više pročitajte OVDJE.

Žarišta u Đakovu i Zagrebu

Čekaju se rezultati za još najmanje 70 uzoraka u Đakovu, nakon što su sinoć potvrđena još tri slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno je bilo 67 novih slučajeva, najviše u Zagrebu i Đakovu. Nitko nije na respiratoru. Izdvojene COVID ordinacije rade od 8-20 sati u Zagrebu.

U Đakovo dolaze dva tima epidemiologa iz Slavonskog Broda i Virovitice. Od ponedjeljka je uzeto 630 uzoraka, 500 je obrađeno, 115 pozitivno. Iz gradskog stožera kažu da je oko 20 posto Đakovčana u samoizolaciji.

Očekuju se nove upute za zdravstvene djelatnike, kao i za izbore.

Više pročitajte OVDJE.

Koronavirus u svijetu

Broj mrtvih u svijetu od posljedica zaraze novim koronavirusom premašio je u ponedjeljak pola milijuna, prema podacima uglednog američkog sveučilišta Johns Hopkins.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari