NACIONALNI STOŽER U Hrvatskoj 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je preminula, a broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. 

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3672 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 118 preminulo, a 2466 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4756 osoba.



Do danas je ukupno testirano 92. 808 osoba, od toga 1322 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.

Iz Stožera su izvijestili i da su, s obzirom na epidemiološku situaciju, donijeli odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja će se primjenjivati od 13. srpnja.

Tom se odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba: zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene; vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu; zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama; zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

“Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručili su iz Nacionalnog stožera.

Krapinsko-zagorska županija ima jednu pozitivnu osobu

Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Krapina).

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 8. U samoizolaciji se nalazi 121 osoba.

U protekla 24 sata testiran je 51 uzorak, od kojih je 49 negativno, 1 nalaz je pozitivan, dok se za 1 uzorak čekaju rezultati.

U Sisačko-moslavačkoj nema oboljelih

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, navodi stožer te županije te i dalje mole sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema zaraženih

Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4524 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 153 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Zagrebačkoj županiji šest novozaraženih

Na području Zagrebačke županije u subotu je šest novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba preminula, a ukupno je dosad zabilježeno 199 zaraženih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije trenutno je aktivnih 56 slučajeva, izliječeno je 135 osoba, a 8 ih je preminulo.

Podaci koji se svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose se na podatke zaprimljene iz županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi eventualna razlika u brojevima, stoji u priopćenju.

U Splitsko-dalmatinskoj 12 novooboljelih

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 226 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije 12 je novooboljelih osoba i to 10 iz Splita, 1 iz Solina i 1 iz Otoka.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 8 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, od kojih je dvoje vezano za nedavno svadbeno okupljanje. Ostale 4 osobe nalaze se u epidemiološkoj obradi.

489 osoba nalazi se u samoizolaciji, a četiri osobe hospitalizirane su KBC-u Split na bolničkom lječenju.

U Šibensko-kninskoj nema novooboljelih

Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih, izvijestio je lokalni stožer. Na liječenju u šibenskoj bolnici i dalje su dvije osobe. Od jučer je uzeto 78 uzoraka od kojih je dosad testirano njih 37.

U Brodsko-posavskoj županiji sedam pozitivnih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam (7) je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 114, dok je broj aktivnih slučajeva 69.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od organizacije i održavanja istih ili da se ista održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

U Zagrebu 35 novooboljelih

U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je 27 kontakt već zaraženih. Za 164 osobe određena je mjera samoizolacije. Od 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, njih 27 su kontakti prethodno oboljelih osoba, sedam je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, a jedna je osoba zarazi bila izložena u noćnom klubu. Trenutno je u Gradu Zagreba 387 aktivnih slučajeva i 1039 aktivnih samoizolacija.

U Karlovačkoj 4 novozaražene osobe

Karlovačka županija ima 4 novozaražene osobe. U Karlovcu je jučer testirano oko 40 osoba, a većina rezultata još nije pristigla. Od desetak pristiglih, 1 nalaz je pristigao pozitivan. Riječ je o osobi iz Duga Rese, a u tijeku je poduzimanje epidemioloških mjera i utvrđivanje kontakata oboljele osobe.

Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, od 27 uzetih uzoraka, pristiglo je njih 22, a 3 nalaza su pristigla pozitivna. Nakon epidemiološke obrade, utvrdit će se poveznica oboljelih osoba. Za sada možemo reći da je riječ o 2 ženske i jednoj muškoj osobi.

Danas nema novooboljelih u Primorsko-goranskoj županiji, a dvije osobe su ozdravile.

U Vukovarsko-srijemskoj 12 novooboljelih

Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 12 novih pozitivnih osoba ( 4 iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 1 iz Cerne, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Gunje, 1 iz Lovasa i 1 iz Iloka). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 100, od kojih su 42 osobe izliječene. Trenutno je u županiji 4 osobe hospitalizirano.

U protekla 24 sata testirano je 70 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3219. U samoizolaciji na području županije nalazi se 307 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 45 radnika (6 liječnika, 32 medicinske sestare/tehničara , 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

Veliki porast oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji. Ima 50 pozitivnih osoba. 329 je ukupno oboljelih. Dva su pacijenta na respiratoru.

Epidemiolog Tomislav Dijanić kazao je da je do sada ukupno zaraženo 130 časnih sestara. 

U Zadru sedam novoboljelih

Sedam je novooboljelih osoba na području Zadarske županije. Dvije osobe povezane su s nedavnim vjenčanjem, a ostale osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 126 osoba, a nalazi svih testiranih osoba iz Doma umirovljenika i vrtića su negativni.

Tijekom jučerašnjeg dana u OB Zadar zaprimljena su 3 bolesnika, tako da su na COVID 1 odjelu OB Zadar sada ukupno hospitalizirane 4 osobe. Njihovo stanje za sada je stabilno. Ukupno su na zadarskom području 43 oboljele osobe.

Stožer donio nove mjere

Uvodi se mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti: zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene, zatim vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, odluka je Nacionalnog stožera, a uvodi se od ponedjeljka.

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu

U Istarskoj županiji četvero zaraženih

Stožer civilne zaštite Istarske županije objavio je nove podatke o broju novozaraženih koronavirusom.

Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 168 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je četvero pozitivnih.

U Bjelovarsko-bilogorskoj nema zaraženih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 osoba. Za 44 osobe stigli su negativni nalazi, a za dvije osobe nalazi se još čekaju.

U Virovitičko-podravskoj jedan slučaj 

Virovitičko-podravskoj županiji imaju još jedan slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškarcu u dobi od 53 godine. Ima blaže simptome bolesti, nije u bolnici i liječi se ambulantno, objavio je županijski stožer.

Beroš: Testiranje na Covid-19 za sve hrvatske građane u potpunosti je besplatno

“Testiranje na Covid-19 za sve hrvatske građane, kod kojih prema procjenama liječnika postoje indikacije, u potpunosti je besplatno. U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti”, napisao je na društvenim mrežama ministar zdravstva.

Dodao je kako je test nešto skuplji, ali da je važna točnost rezultata.

“Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja”, napisao je ministar.

Turizam u vrijeme epidemije

Ova turistička sezona ostavlja gorak okus obiteljskim iznajmljivačima. Ne samo da im je popunjenost upitna već je koronakriza donijela i nove obveze, čini se, s mnogo neodgovorenih pitanja. Jedno od najvažnijih pitanja je što s turistom za kojega se utvrdi da je zaražen.

U Hrvatskoj je oko 67.000 privatnih iznajmljivača koji raspolažu s više od pola milijuna kreveta, a u ukupnim smještajnim oblicima sudjeluju s 50%. No, sve što su znali i primjenjivali u poslovanju do prošlog ljeta, danas zbog COVID-19 pada u vodu.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari