NACIONALNI STOŽER Imamo osam novooboljelih; Božinović: Rezultati Hrvatske u borbi protive epidemije najbolje govori o povjerenju građana u Stožer

Bruno Konjevic / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati na redovitoj će konferenciji objaviti najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj imamo ukupno 2221 oboljelih od koronavirusa, a do sada se oporavilo 1850 osoba. Preminulih je 94.

“Broj novooboljelih u posljednih 24 sata je osam. Na respiratoru je sedam osoba. Nema novopreminulih”, potvrđeno je iz Stožera.

“Od 8 novooboljelih, njih sedam je vezano uz dolazak radnika iz Švedske, a svega je jedan slučaj iz Zagreba za koji ne znamo kako je osoba zaražena. Epidemiološki situaciju držimo pod kontrolu”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.



Moramo li se pridržavati preporuka?

“Ravnateljstvo civilne zaštite ima inspekciju, a i policijski službenici rade nadzor nad provođenjem mjera. Od 6. do 13. svibnja izvršen je nadzor skoro 58 ooo poslovnih subjekata, uočene su nepravilnosti u 2,8 posto, odnosno 1400 nepravilnosti. Mi izdajemo mjere upozorenja i nakon toga se odgovorne osobe korigiraju u svom ponašanju, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Najgora sankcija je prenošenje bolesti, činjenica da si nekom drugom ugrozio zdravlje. Ako bi se utvrdilo da je iz nekog objekta došlo do prijenosa, za one koji su tu boravili uvodi se mjera samoizolacije. Zbog toga računamo da će se svi pridržavati svih uputa kako bi sve djelatnosti nastavile s radom”, dodao je.

Turisti i prijelaz granica

Dosta je kontradiktornih informacija po pitanju otvaranja granica.

“Načelnik istarskog stožera mi je poručio da nije znao odmah nove upute tako da tu sad nema nikakvih nesporazuma”, rekao je Božinović.

Što se tiče ulazaka turista iz trećih zemalja, što uključuje i one iz susjedne Srbije, Božinović je rekao da je na razini Europske unije dogovoreno da su ulasci turista iz tih zemalja zabranjeni do 15. lipnja.

Press konferencije

“Promišljamo o svemu što radimo, ako je Vaš prijedlog da reduciramo konferencije, mi ćemo se na njega osvrnuti”, komentirao je voditelj Stožera Davor Božinović.

Domovi za starije

Kada je riječ o domovima za starije i nemoćne, Krunoslav Capak kazao je da smatra da su svi domovi dobro reagirali tijekom pandemije. Objasnio je da razlike u broju oboljelih u domovima i širenju zaraze ovisi i o komorbiditetu štićenika.

O preporukama na plažama

“Provođenje tih propisa nadzire Civilna zaštita i inspekcija”, rekao je Capak.

Pada li povjerenje u stožer?

“Mislim da rezultati Hrvatske u borbi protive epidemije najbolje govori o povjerenju hrvatskih građana u ovaj stožer”, odgovorio je Božinović zahvalivši se na pitanju.

Lokalni stožeri već su počeli s objavom najnovijih podataka po županijama.

LOKALNI STOŽERI JAVLJAJU Novozaraženih ima u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj; U pitanju su kontakti radnika

Komentari