NACIONALNI STOŽER 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 14 osoba! Od ponedjeljka popuštanje mjera

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 505 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3046. Među njima je 780 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 73 pacijenata. Preminulo je 14 osoba. Najmlađa osoba ima 57 godina s dijagnozom kardiovaskularnih bolesti.

U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite gdje se iznose detalji o popuštanju mjera koje bi trebala stuputi na snagu u ponedjeljak.

Krunoslav Capak je izvijestio o trenutnom stanju u Hrvatskoj:

“U odnosu na prošli tjedan imamo rast broja zaraženih od gotovo 35%. Trenutna incidencija u Hrvatskoj je 122,7. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanska, a najnižu Istarska. U odnosu na Europu Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska, a najviše ima Češka. Stopa smrtnosti je 346,6 što nas stavljan a 19. mjesto u Europi. Imamo 10% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih”, rekao je Capak.



Obratio se novinarima i ministar zdravstva Vili Beroš:

“Zadnjih nekoliko dana smo bili bolji, danas smo četvrti. Sve to skupa je pokazatelj koliko je situacija neizvjesna. Zato u kontekstu relaksiranja mjera treba napomenuti da se ne smije relaksirati naše ponašanje i odgovornost. Upravo suprotno. Terase su razlog više da se građani odgovornije ponašaju. Trudili smo se doći do ovog trenutka za naše ugostitelje. 1774. nekoliko hrvatskih liječnika okupilo se u društvu, osmom po redu u Europi”, rekao je Beroš te se je zahvalio liječnicima na radu.

Otvaranje terasa i dvorana

Davor Božinović je objasnio odluke o popuštanju mjera:

“Nastavlja se blago popuštanje mjera, onih koji se odnose na rad ugotiteljskih objekata i sportske aktivnosti. Omogućeno je usluživanje gostiju na otvorenim terasama uz pridržavanje mjera od kojih ističem radno vrijeme od 6 do 22 sata, rad samo na otvorenim dijelovima (bez pleksiglasa i stakla), potrebno je osigurati razmak od 1,5 metar od svakog stolca i najmanje 3 metra među stolovima, najveći dopušteni broj ljudi na terasi treba istaknuti na ulazu, dezinfekcijska sredstva… U zatvorenom treba nositi maske, a unutra se ide samo na toalet. Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu”, rekao je Božinović i dodao.

“Omogućeno je treniranje u zatvorenim prostorima uz pridržavanje mjera. Prostori se trebaju provjetravati. Najveći dopušteni broj ne smije biti veći od jedne osobe na 20 kvadratnih metara dvorane. Doušteni su trenizni bez kontakt sportaša, što znači da borilačke vještine i sl. se mogu održavati, ali bez kontakta. Nakon svakog treninga treba temeljito očistiti dvoranu i rekvizite. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je nužno, ne smije biti više od dvije osobe. Obavezne su maske osim za vrijeme vježbanja”, rekao je Božinović.

Komentari