NACIONALNI STOŽER: 129 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 8 osoba

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4342. Među njima su 874 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta. Preminulo je 8 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite počeo je konferenciju za medije u 11 sati.

Imali smo 129 novooboljelih. Prije tjedan dana imali smo 94 novooboljele osobe, a tjedan prije 91 novooboljelu osobu. U zadnjih tjedan dana imali smo 4566 novih slučajeva. Tjedni broj nam je narastao za 28,8 posto. Incidencija je 198,4, najniža je u Istri, a najviše na području Dubrovnika. Mi smo po incidenciji na sedmom mjestu, nižu imaju Finska, Danska, Njemačka, Irska, Španjolska i Portugal. Po stopi smrtnosti Hrvatska je na 18. mjestu na ljestvici zemalja Europske unije, rekao je Krunoslav Capak.

Govorio je i o nuspojavama na cjepivo. “Imamo 485 prijava na nuspojave za AstraZenecu. 204, odnosno 57 posto je britanski soj. Od četvero zaraženih južnoafričkim sojem, dvoje je putovalo, a dvoje nigdje nije putovalo. Imamo 919 sekvencioniranih virusa, od toga je 38 posto britanski soj”, objasnio je Capak.



Beroš: Britanski soj preuzima dominaciju

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je na britanski soj. “Postoji trend kontinuiteta. Mi moramo prekinuti te uzlazne brojke. Britanski soj preuzima dominaciju i u Hrvatskoj i u Europi. Moramo izbjegavati grupiranje, nositi maske, brinuti o higijeni, prozračivati prostore. Ako se svi toga držimo, možemo se suprotstaviti epidemiji”, rekao je.

Popuštanje je razumljivo, ali ne smijemo se opustiti. Moramo biti više odgovorni”, poručio je.

O ruskom cjepivu: “Razgovaramo sa svim faktorima na svjetskom tržištu, ali prvenstveno moramo poštivati europsku legislativu”, rekao je Beroš.

Spomenuo je i cjepivo AstraZenece. “Cjepivo AstraZenece je najavljivano kao učinkovito. Najveći su problemi glede isporuke, ali i najveće dileme oko toga tko se može cijepiti i o nuspojavama. WHO je upozorio da je preko 280 milijuna ljudi cijepljeno tim cjepivom i da nema pokazatelja da je baš ono povezano s teškim poremećajima i smrtnim slučajevima. Mi to sve evaluiramo. Svakodnevno se zbiva problematika, za očekivati je da će se preklopiti patološka stanja nekih pacijenata s cijepljenjem”, rekao je Beroš.

O ruskom i kineskom cjepivu

Upitani o dokumentaciji koju je ruska strana poslala uoči odobrenja cjepiva, Capak je rekao da on sadržaj te dokumentacije ne zna. “To je u nadležnosti HALMED-a. Nismo razgovarali o količini doza koje bi naručili. Mi imamo najavljeno 23.000 doza tjedno od Pfizera u ožujku. Mi nismo dobili potvrdu da ćemo dobiti više tog cjepiva. Za sve dalje ćemo vidjeti kad nam se jave”, rekao je Capak.

Razgovaralo se i s predstavnicima kineske farmaceutske kompanije, rekao je Capak. “Napravljen je zapisnik i zaključak i upućeno je ministarstvu. Nismo dobili dovoljno informacija o tom cjepivu. To bismo trebali dobiti u nekoj od sljedećih faza razgovora, zasad smo dobili samo šture informacije. Tražili smo rezultat treće faze kliničkih ispitivanja”, rekao je Capak.

O smanjenju razmaka od 2 metra

Govorilo se i o smanjenju distance, što zagovara američki epidemiolog Anthony Fauci. “Bitno je je li prostor otvoren ili zatvoren. Kod nas je temeljem dogovora s ECDC-om bio dogovor od 2 metra u zatvorenom. To je jedna umjetna granica. Moguće je da se te granice mijenjaju. Imamo dokaz da se aerosol širi puno dalje od ta dva metra”, rekao je Capak, ponovivši da se virus buno brže širi u zatvorenom prostoru.

O dinamici cijepljenja

Članovi Stožera su upitani zašto je Hrvatska među najlošijim zemljama članicama Europske unije po količini cjepiva.

“Brojke su različite jer je unutar Europske unije odlučeno da će se količina cjepiva po broju stanovnika određivati za farmaceutske kuće, a ne ukupnu količinu cjepiva. AstraZeneca je trebala biti prva registrirana, mi smo odlučili da ćemo uzeti 3,8 milijuna doza tog cjepiva. Europska unija nam je smanjila tu količinu na 2,7 milijuna i mi smo s Unijom i AstraZenecom sklopili ugovor. Neke druge države su uzimale sve količine. Mi nismo tako postupili, uzeli smo milijun doza Pfizera. Kasnije smo to pokušali ispraviti. AstraZeneca nam je trebala u prvom kvartalu isporučiti milijun doza, a to nije učinila. Drugi su od drugih proizvođača naručili maksimalne doze, mi nismo, i zato smo mi tu u deficitu”, rekao je Capak.

Istaknuo je da ne zna može li se poništiti ugovor s AstraZenecom, dodavši da je to pravno pitanje. “Poduzimamo korake za pravilniju raspodjelu ili da se napravi korekcija za one koji su zakinuti s AstraZenecom”, rekao je Capak.

Uključio se i ministar Davor Božinović. “Europska komisija je pregovarala u ime svih država članica. Činjenica je da su sve države članice nezadovoljne zbog dinamike isporuke cjepive”, kazao je Božinović.

“Rapravlja se i o proizvodnim kapacitetima. Pitanje je koliko svijet ima kapaciteta da proizvede dovoljne količine cjepiva. Moramo razmišljati godinama unaprijed. Problemi se rješavaju u hodu, ali ne smijemo izgubiti iz vida dugoročnu ambiciju. Ovo ćemo riješiti, jako smo aktivni na tom području. Hrvatska najglasnije izražava nezadovoljstvo, naš predsjednik Vlade je to iskomunicirao institucijama. Moramo razmišljati što za godinu, pet, deset”, rekao je Božinović.

O smrtnosti i cjepivu

Članovi Stožera upitani su i kako se određuje da je neka osoba umrla upravo zbog cjepiva.

“Postoje elementi prema kojima se može utvrditi ima li veze cijepljenje sa smrtnim slučajevima. Jako je teško utvrditi je li tromboembolija posljedica cijepljenja, jer se ona javlja kao posljedica brojnih faktora. Cijepljenje zbog toga što ne povećava incidenciju pojave tih situacija se može proglasiti da ne utječe na to. Ali ne treba zaustaviti cijepljenje nego utvrditi je li veća šteta nego korist. Postoji povjerenstvo koje se sastoji od stručnjaka koji traže elemente i rizične faktore za tromboemboliju. Na temelju dokumentacije se procjenjuje kolika je vjerojatnost da je događaj posljedica cijepljenja”, rekao je Capak.

“U preporukama nema da bi netko tko ima sklonost tromboemboliji trebao imati drugačiji pristup cijepljenju. Možda se tim osobama treba dati Aspirin 100, jer on sprečava koagulaciju. Predstavnica KOHOM-a je objavila da je oko 30 posto odbilo cijepljenje AstraZenecom. Ja ne znam točan broj, ali prema našim procjenama je to puno manje od 30 posto”, rekao je Capak.

Komentari