Načelnik zagrebačke policije otkrio je dob navijača s Kustošije

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ne prestaju reakcije na sramotni transparent ispred kojeg su se slikali pripadnici Bad Blue Boysa na zagrebačkoj Kustošiji. Zbog govora mržnje, policija je privela šest osoba, a neki su se, kako doznajemo, sami prijavili u policiju.

Uz predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji ovaj čin povezuje s kampanjom za parlamentarne izbore, ponašanje mladića primitivnim je nazvao predsjednik republike Zoran Milanović.

Detalje incidenta podijelio je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić u studiju RTL-a Danas.

Otkrio je najnovije informacije.



“Odmah po saznanju za nemili događaj u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom krenuli smo u intenzivno kriminalističko istraživanje na sumnju u počinjenje kaznenog djela javno poticanja na nasilje i mržnju. Tijekom kriminalističkog istraživanja, istraživali smo osam osoba, za šest osoba je utvrđena utemeljena sumnja da su počinili navedeno kazneno djelo. Oni su prije nekoliko trenutaka uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku”, rekao je Rašić.

Svih šest osoba priznalo je kazneno djelo

Rekao je i kako su završene pretrage domova.

“Pronađena je odjeća, mobiteli i tako”, kazao je.

Objasnio je i kako su pronašli sve osobe s fotografija.

“Ovih šest osoba koje smo prijavili za ovo kazneno djelo su na fotografijama, oni su iskazivali tijekom kriminalističkog istraživanja, oni ne poriču ovo kazneno djelo, priznali su, čak znamo i osobu koja je i napravila taj neprimjereni transparent. Dvije su osobe punoljetne, 21 i 22 godine, a ove četiri osobe su mlađi punoljetnici, znači osobe koje su navršile 18, a nemaju 21 godinu”, otkrio je za RTL Rašić.

Objasnio je i jesu li otkrili još neke osobe koje su povezane s transparentom, ali nisu na fotografijama.

“Upravo zato nastavljamo s kriminalističkim istraživanjem dok ne pronađemo sve osobe koje su sudjelovale u tom nemilom događaju. Međutim zasad nemamo saznanja da netko stoji iza tog događaja osim samih njih koji su priznali počinjenje djela”, rekao je.

Objasnio je koja je granica između kaznenog djela i prekršaja

Kazao je i koliko ima kaznenih djela javnog poticanja na nasilje.

“Pa ako imamo jedno, i ono je previše. Statistički gledano, tijekom ove godine ovo je treće kazneno djelo, 2019. imali smo dva kaznena djela, 2018. imali smo sedam kaznenih djela i 2017. imali smo tri kaznena djela. I sva su riješena. Zločin iz mržnje, znači, svako kazneno djelo može biti počinjeno iz mržnje, imamo godišnje oko 10 kaznenih djela”, objasnio je.

Komentari