Načelnik Škabrnje o dolasku Pupovca: Ne sumnjam u poštene i plemenite namjere Milorada Pupovca; Ratni zapovjednik: Ja sam protiv

Bruno Konjevic / CROPIX

Izjava saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca kako je Škabrnja njegov zavičaj, te da već dugo osjeća potrebu da sa svojim rođacima i drugim ljudima podijeli bol zbog stradanja u Škabrnji, dala je nagovijestiti mogućnost da se politički lider Srba iz Hrvatske pojavi na obilježavanju škabrnjske tragedije. 

“Mogu samo pozdraviti bilo koju osobu bilo koje nacionalnosti koja dolazi u Škabrnju s pijetetom iskazati počast ubijenim mještanima Škabrnje. Isto tako, ne sumnjam u dobronamjerne, poštene i plemenite namjere Milorada Pupovca, ali smatram da bi njegov dolazak u Škabrnju trebalo pripremiti u smislu javne i nedvosmislene osude uzroka svih zala koja su pogodila Škabrnju. Mislim da je to logično s obzirom da je Pupovac ipak politički predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Ni ja ni Škabrnjani nikad nismo imali ništa protiv Srba i pravoslavaca, dapače, družili smo se i posjećivali. Ni u Drugom svjetskom ratu između Škabrnje i okolnih srpskih sela nisu počinjeni ratni zločini ni krvni delikti. Međutim, mi želimo samo jasnu i nedvosmislenu osudu velikosrpske ideologije koja je prouzročila zlo koje je pogodilo Škabrnju u Domovinskom ratu”, kaže općinski načelnik Nediljko Bubnjar.

Prethodno, nastavlja, Bubnjar ipak treba zadovoljiti neke preduvjete.

“Prije dolaska Pupovca u Škabrnju, trebamo konzultirati naše stradalnike, ljude koji su u strašnom zločinu izgubili svoje najmilije. Na njihovo srce i emocije svi trebamo paziti i siguran sam da će u tom slučaju velika većina mještana Škabrnje biti spremna dati svoj doprinos pomirbi, ali na temeljima istine i iskrenog pristupa ne samo prema onome što se u Škabrnji dogodilo nego i uvažavajući trenutnu delikatnu situaciju”, rekao je Bubnjar za Zadarski.



Ratni zapovjednik obrane se protivi dolasku

Jedan od onih koji se jasno i otvoreno protivi Pupovčevom dolasku u Škabrnju je Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane mjesta.

“Da, ja sam protiv toga, jer je gospodin Pupovac imao trideset godina vremena za učiniti mnoge stvari i reći istinu. Mislim da do njegova posjeta, kako to neki misle, ne dolazi prerano, nego prekasno. Mogao je to uraditi i dosada, a ne sada, kada to ide u njegovu „političku pirju”. I ne samo njegovu! Ni meni osobno ni članovima moje obitelji njegove isprike ne trebaju. Ovo je demagogija i zamagljivanje jer iskrene pomirbe nema bez priznanja istine i odgovornosti. Meni je žao i srpskih žrtava, ali moramo razlikovati onoga tko je u Škabrnju došao ubijati od onog tko je bio u svojoj kući i postao žrtva. Stvari treba vidjeti i u vremenskom kontekstu, znati kada se dogodila Škabrnja, a kada Varivode. Ma koliko bolna bila, istinu moramo reći”, smatra Marko Miljanić.

Komentari