Načelnik postaje granične policije Matko Klarć dobio otkaz

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Načelnik postaje granične policije Gruda kod Dubrovnika Matko Klarić u ponedjeljak je odlukom disciplinskog suda dobio otkaz, među ostalim zbog seksualnog uznemiravanja kolegica, a njegov odvjetnik odbacuje optužbe i najavljuje žalbu na nepravomoćnu odluku.

Klarić je disciplinski odgovarao zbog optužbi da je seksualno uznemiravao policajke, prisiljavao kolegice da čiste samostan, ali i da je preko granice propuštao osobe koje nisu smjele prijeći.

Predsjednik MUP-ovog Disciplinskog suda u Splitu Damir Juras u konačnici ga je kaznio prestankom državne službe zbog seksualnog uznemiravanja i slanja na čišćenje, dok mu je je zbog puštanja preko granice izrečena blaža mjera premještaja.

​Odvjetnik otpuštenog policajca Dario Obradović novinarima je izjavio kako su šokirani takvom odlukom disciplinskog suda​, ali su nešto tako i očekivali s obzirom na “medijsku hajku koja se događala zadnjih dana”.



Ustvrdio je da mu je najčudnije što su svjedoci danas izjavili skroz suprotno od onoga što je bilo u tijeku postupka, odnosno što je interna kontrola MUP-a sastavila u službenim bilješkama.

​”Ovakva odluka po meni mora pasti. Ona nije održiva. Nema uporište u činjeničnom stanju, ali ni u zakonu. Žalit ćemo se jer kada prvi čovjek resornog ministarstva unaprijed kaže da mora biti sankcije ja više stvarno ne znam gdje je pravo i pravda u ovoj državi. Želim istaknuti i kako sud nije želio prihvatiti dosta naših dokaza niti odgoditi današnje ročište mada je bilo procesnih pretpostavki za odgodu”, rekao je dubrovački odvjetnik Obradović medijima.

Upitan za druge točke optužbe, osim seksualnog zlostavljanja, odvjetnik je rekao da je tu naglasak bio na dobrovoljnosti, odnosno “jesu li izvan radnog vremena od strane kapelana dvije službenice zamoljene, ako mogu pomoći u čišćenju samostana”. Za točku optužbe koja se odnosi na zlouporabu položaja i ovlasti je rekao da se načelnik Klarić “samo interesirao što se događa sa jednim predmetom, dok je sama svjedokinja izjavila da on nije utjecao na donošenje njene odluke”.

Na novinarsko pitanje da detaljizira o kakvom se nedoličnom ponašanju radi Obradović je spomenuo poruku za poziv na kavu i to u dogovoru s dva Klarićeva zamjenika kako bi se “dogovorili o nekim stvarima unutar postaje”. Po Obradovićevim riječima sud kao dokaz nije želio saslušati ta dva zamjenika. Istaknuo je i da su preostale dvije policijske službenice negirale bilo kakvo djelo zbog kojeg bi se one osjećale neugodno ili pretrpjele nekakav strah.

“Na izravno pitanje je li bilo kakvog seksualnog ili spolnog uznemiravanja jedna je policijska službenica rekla da nije niti je bilo vulgarnih riječi niti je bilo kontakta. Ovdje se stvara nova sudska praksa tako da za najmanju stvar možete dobiti trajni otkaz. To jednostavno nije normalno”, ustvrdio je odvjetnik.

​Klarića su prijavile policajke Postaje granične policije Gruda zbog seksualnog uznemiravanja, a na današnjem suđenju u Splitu je bilo ispitano šest svjedoka.

Iz Sindikata policijskih službenika novinarima su popodne rekli da su im se obratili policajci koji su svjedoci u disciplinskom postupku protiv Klarića, a rukovoditelj im navodno nije željelo osigurati prijevoz na splitski sud.

Predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić je novinarima u Splitu priznao kako se Klarića ne sumnjiči samo za seksualno uznemiravanje već i za zlouporabu položaja i ovlasti kada je propuštao strane državljane preko državne granice zbog čega će inzistirati na odgovornosti načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića koji ga nije udaljio iz službe.

“Uz to se Klarića sumnjiči da je kolegice druge vjeroispovijesti preselio u katolički samostan gdje su čistile, a to nije posao policije. Vjerujem u disciplinski sud”, poručio je Puškarić.

Dubrovačka je policija, doznaje se, proteklih dana na okolnosti događaja ispitala čak 30 svojih službenica koje su navodno potvrdile osnovanost sumnje. Neke od njih su nakon svega zatražile i dobile premještaj s radnog mjesta.

Komentari