Na unutarstranačkim izborima bio je konkurent Plenkoviću, ali će ipak biti na listi HDZ-a za Sabor

Darko Tomas / CROPIX

Davor Ivo Stier ipak će se naći na izbornoj listi HDZ-a u 7. izbornoj jedinici. Istina, neće biti nositelj liste, no zasad je jedini od lidera ekipe koja je konkurirala Andreju Plenkoviću koji je opstao. Stier kaže da je najgore što se Hrvatima može dogoditi da se u ovakvoj situaciji stave u ruke SDP-ova Davora Bernardića pa zove desne birače da ne rasipaju glasove.

Stier je i na predsjedničkim izborima isticao da im je glavni konkurent SDP, a isto vjeruje i za parlamentarne izbore.

“Ova kampanja jasno je definirana i naš je glavni suparnik SDP i lijeva koalicija. E, sada je važno naglasiti i da je realno očekivati da će samo HDZ ili SDP moći dati mandatara. I zato bi svako rasipanje glasova od centra pa nadesno moglo zapravo pomoći SDP-u da prema izbornom sustavu (D’Hondtu) dođe do pozicije da on predlaže mandatara. Zato ću ja učiniti sve što je u mojoj moći da HDZ bude jasan pobjednik ovih parlamentarnih izbora. Biramo zapravo hoćemo li u ovoj situaciji, kada se svijet suočava s najvećom ekonomskom krizom od 1929. godine, za mandatara imati Andreja Plenkovića ili Davora Bernardića. A tu dvojbi nema. S obzirom na iskustvo, spremnost, na vođenje hrvatske Vlade u ovim izazovnim vremenima, Plenković je u velikoj prednosti”, smatra.

Situacija je trenutno napetija nego na predsjedničkim izborima jer na desnoj su strani tri opcije: HDZ, Most i Domovinski pokret pa će biti dosta tzv. palih glasova.



“Očito postoji napetost između Domovinskog pokreta i Mosta, ali ključno je pitanje ovih izbora tko će dati mandatara koji će voditi Hrvatsku u trenutku kada cijeli svijet ulazi u najveću ekonomsku krizu u posljednjih sto godina. Ne bih želio da se u Hrvatskoj dogodi situacija kao na primjer u Španjolskoj, u kojoj su socijalisti pobijedili Pučku stranku i došli na vlast jer su se glasovi demokršćanskih i konzervativnih birača rasipali kod stranaka Ciudadanos i Vox. Danas su ti demokršćanski i konzervativni birači nezadovoljni socijalističkom vladom. Iz tog primjera, ali i iz vlastitog iskustva, na predsjedničkim izborima 2019. moramo izvući pouku”, rekao je Stier.

Za razliku od njega, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava napustio je HDZ pa se postavlja pitanje je li Stierov ostanak bitna zbog sklapanja moguće postizborne koalicije s Domovinskim pokretom s kojim ima dobar odnos.

“Moja uloga i moja želja jasna je pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima. To je jedina garancija da ljevica neće imati potpunu dominaciju u političkom sustavu, od Pantovčaka do Banskih dvora. Jasna pobjeda HDZ-a ključna je da Hrvatska brzo nakon izbora dobije snažnu i funkcionalnu vladu koja će se uspješno suočiti s velikim ekonomskim izazovima koji su pred nama, baš kao što se uspješno suočila s koronavirusom”, pojasnio je.

Komentirao je i afere s HDZ-ovim ministrima te posljednja uhićenja.

“Uvijek je dobro vrijeme za borbu protiv korupcije, bez obzira na to kako se uhićenja mogu odraziti na mišljenje birača. U prvom redu mora biti interes države, a tek onda stranke. A poruka da nema nedodirljivih pokazuje privrženost Vlade jačanju pravne države. Vjerujem da hrvatski ljudi to cijene i očekuju nastavak borbe protiv korupcije i klijentelizma”, rekao je Stier za Večernji list.

Komentari