Na Štefanje cjepivo dolazi u Hrvatsku: Evo tko ga donosi, gdje će se čuvati i pod kakvim uvjetima

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Europska agencija za lijekove (EMA) jučer je odobrila uporabu prvog cjepiva protiv Covida-19, i to od američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, jučer je na pressici Nacionalnog stožera s novinarima rekao kako će prva Pfizerova cjepiva stići na Štefanje, 26. prosinca, a prva cijepljenja obavit će se od 27. do 29. prosinca. U sve zemlje dolaze doze “za prvu ruku” – kod nas dolazi 9750 cjepiva, a cijepit će se prva skupina, prioritetna.

Kako doznaje Jutarnji list, za prijevoz je zadužen DHL, a dostavlja se avionom u pakiranju sa suhim ledom. S obzirom na to da svaka bočica cjepiva ima pet doza, u Hrvatsku stiže 1950 pakiranja koja se cijelim putem održavaju na predviđenoj temperaturi. Naime, cjepivo zahtijeva pohranu u posebnim uvjetima, u komorama na temperaturi od -70 stupnjeva Celzijevih. Za pohranu cjepiva koristit će se takve komore u tvrtki Medoka te u Imunološkom zavodu.

Distribucija cjepiva do mjesta cijepljenja također je odgovarajuće osigurana, a na mjestima cijepljenja moguća je pohrana u hladnjacima na temperaturi do +4 stupnja Celzijeva pet dana i za to vrijeme treba obaviti cijepljenje pacijenata.



Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i provelo je temeljitu znanstveno-stručnu ocjenu cjepiva Comirnaty te jednoglasno zaključilo da podaci o cjepivu potvrđuju njegovu djelotvornost, sigurnost i kakvoću, ocijenili su iz HALMED-a. Ravnatelj HALMED-a, Siniša Tomić, rekao je kako je pozitivno mišljenje potvrda da svi građani Republike Hrvatske mogu biti sigurni da će im biti dostupno djelotvorno cjepivo čije koristi nadmašuju eventualne rizike.

“Naši ocjenitelji iz HALMED-a sudjelovali su kao članovi EMA-inih znanstvenih povjerenstava i radnih skupina u ovom postupku od samog početka te dali svoj stručni doprinos u provedenoj ocjeni. Nakon što se cjepivo nađe u prometu, nastavit ćemo intenzivno pratiti učinkovitost i sigurnost njegove primjene zajedno s HZJZ-om i drugim nadležnim regulatornim tijelima u Europskoj uniji”, rekao je Tomić, prenosi Jutarnji.

Komentari