VIDEO Plenković na sjednici Vlade: Situacija s pandemijom koronavirusa je vrlo ozbiljna, Stožer priprema novi paket mjera

Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da je situacija s koronavirusom ozbiljna te je najavio da Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novi paket mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije.

Andrej Plenković se na sjednici Vlade osvrnuo na trenutnu situaciju oko koronavirusa te je u kontekstu brojeva ovih dana još jednom apelirao da je situacija ozbiljna.

“Razgovarali smo jučer i prekjučer kako bi stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke i HZJZ-a te svih uključenih izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije”, istaknuo je.

U tri zadnja tjedna u listopadu imali smo udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan, naveo je. One su se, podsjetio je, povećavale po stopama od 80 posto do 100 posto. Posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli. Ovoga tjedna je to otprilike 10 posto.

Iako rast nije više velik kao u listopadu, zabrinjava, kaže premijer, što su brojke na dnevnoj razini visoke, budući da imamo u prosjeku više od 2550 zaraženih dnevno.

“Mjere su usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo mi htjeli. Trebamo napraviti dodati napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav”, rekao je premijer.

Istaknuo je da je ova situacija dovela i do većeg broja umrlih, koji je negdje iznad 35 proteklih dana, “što govori dovoljno o ozbiljnosti situacije”.

Ponovio je da je bitno da se svi pridržavaju mjera i nošenja maski, nerukovanja, prozračivanja prostorija, dezinfekcije, držanja distance, smanjivanje druženja.

Slična je situacija, kaže, i u drugim europskim zemljama.

Danas se na temu koronavirusa održava sjednica Europskoga vijeća. “Danas ćemo razgovarati o zajedničkim mjerama, te očekivanjima vezano za potvrđivanje i verifikaciju jednog od cjepiva kako bismo onda došli u situaciju da se provede plan na kojem rade naši stručnjaci i HZJZ”, rekao je Plenković.

“Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana, stoga apeliram da pratimo preporuke i pridržavamo ih se onako kako ih donosi Stožer i kako će ih donijeti u slijedećim danima”, poručio je.

Osvrnuo se na jučerašnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekavši da su tamo još jednom poslali važne poruke o važnosti Vukovara kao simbola hrvatske pobjede i žrtve. “Ujedno smo isto tako i svim hrvatskim braniteljima iskazali zahvalnost, onima koji su dali za našu slobodu najviše”, dodao je.

Drago mu je, kaže, što je tamo bio i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

Ponovio je da je Vlada za Vukovar u posljednje četiri godine učinila značajne stvari. “Poruke koje upućujemo su konzistentne i stalne i drago nam je da vidimo napredak. Naša privrženost da i dalje radimo za grad heroj je tu i bit će u budućnosti”, poručio je.

Istaknuo je i važan projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, čiji je nositelj Ministarstvo branitelja, vrijedan 81,5 milijuna kuna. Ocijenio je da se radi o hvalevrijednom projektu i da će i uz druge projekte koji su financirani europskim sredstvima, osobito veteranski centri i braniteljska populacija imati znatne, vidljive, konkretne podrške od hrvatskog članstva u EU.

Božinović: Pripremljene su nove mjere

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da su pripremljene opcije uvođenja dodatnih epidemioloških mjera na nacionalnoj razini u slučaju da će brojevi novozaraženih koronavirusom nastaviti rasti.

“Pripremljene su opcije uvođenja dodatnih nužnih epidemioloških mjera za razinu Hrvatske. Kao što smo i najavili, ako ovaj tjedan brojevi budu dalje u rastu, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog i bolničkog sustava”, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

U proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio je pet novih odluka vezanih za pooštravanje, odnosno uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera u županijama, tako u ovom trenutku 10 županija ima strože mjere od onih na nacionalnoj razini.

Što se tiče provođenja nadzora, u proteklom tjednu inspektori su obavili više od 17.800 nadzora poslovnih subjekata, klubova, drugih ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja, izvijestio je Božinović.

Izdali su 723 upozorenja, uz 20 prekršajnih naloga, ukupnog iznosa 600.000 kuna.

Kao što je najavljeno na prošloj sjednici Stožera, podsjetio je Božinović, koordinacija Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva policije i Državnog inspektorata će u sljedećem razdoblju ići sa striktnim mjerama s obzirom na to da su procijenili da je već toliko toga izrečeno kada je u pitanju poštivanje mjera da su sve pravne osobe i građani svjesni mjera kojih bi se trebali držati kako bi se usporilo širenje pandemije koronavirusa.

Što se tiče opreme, u skladištima Ravnateljstva ima oko 12,2 milijuna različitih artikala, što je oko 1300 tona zaštitne opreme koja se redovito izdaje korisnicima te se zanavlja u skladištima.

Sastanak s Nacionalnim stožerom

Nakon sjednice Vlade premijer Plenković ponovno će se naći s Nacionalnim stožerom u vezi dogovora novih mjera. Neslužbeno se doznaje kako se razmišlja o ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata te ograničavanju broja ljudi na javnim okupljanjima sa sadašnjih 50 na možda 30 ljudi. Ići će se jače u kažnjavanje onih koji se ne pridržavaju mjera, posebice se to odnosi na mlade i organizaciju ilegalnih noćnih zabava.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

2. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)

3. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU)

4. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uzgoju domaćih životinja

5. Prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Strategije za sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine

6. 6.1. Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu

6.2. Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru “SEA GUARDIAN” u Sredozemlju

6.3. Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj

6.4. Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2

6.5. Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru “EU NAVFOR Somalija – ATALANTA”

6.6. Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda

7. a) Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Perua o programu radnog odmora

b) Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Australije o programu radnog odmora

8. 8.1. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Gospiću za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak

8.2. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Belišću za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb

8.3. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Daruvaru za zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka

8.4. Prijedlog odluke o dopuni Odluke o davanju suglasnosti Gradu Trogiru za zaduženje kod Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb

8.5. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Polača za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak

8.6. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Hum na Sutli za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb

9. Prijedlog odluke o imenovanju revizorskog društva za reviziju godišnjih financijskih izvještaja Financijske agencije i konsolidiranih godišnjih financijskih izvještaja Financijske agencije za godinu koja završava 31. prosinca 2020.

10. Prijedlog odluke o promjeni granice pomorskog dobra radi građenja, rekonstrukcije i održavanja državne ceste DC8

11. Nacrt prijedloga odluke o izmjeni Odluke o popisu pravnih osoba od posebnog državnog interesa

12. a) Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sklapanje ugovora o nabavi informatičke opreme putem financijskog leasinga

b) Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sklapanje ugovora o uvođenju novog IT sustava za upravljanje ljudskim potencijalima

13. Prijedlog zaključka o prihvaćanju prijedloga Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za produljenje primjene Karte regionalnih potpora Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine

14. Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama

15. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

15.1. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obrtu (predlagatelj: Klub zastupnika
Mosta nezavisnih lista u Hrvatskome saboru)

15.2. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori
(predlagatelj: Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u Hrvatskome saboru)

15.3. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)

15.4. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Silvano Hrelja, zastupnik u Hrvatskome saboru)

15.5. Godišnje izvješće o poslovanju Financijske agencije za 2019. godinu

15.6. Godišnji izvještaj o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2019. godinu

15.7. Izvješće o izvršenju Plana upravljanja vodnim područjima 2016.-2021. u razdoblju od 2016. do 2018. godine

16. Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2019. godini.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1. Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara:

a) nadležnih za unutarnje tržište i industriju (COMPET), 19. studenoga 2020.

b) nadležnih za konkurentnost (svemir) (COMPET Space), 20. studenoga 2020.

c) obrane (FAC Defence), 20. studenoga 2020.

d) nadležnih za razvoj (FAC Development), 23. studenoga 2020.

2. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. – usmeno izvješće

3. Kadrovska pitanja

4. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Komentari