Ravnatelj Klaićeve o smrti 11-godišnjeg dječaka zaraženog koronom: Došlo je do rijetke, ali vrlo teške komplikacije

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Došlo je do rijetke komplikacije koju su liječnici počeli primjećivati kod malog broja djece koja su bila zaražena.

Dječak u dobi od 11 godina preminuo je tijekom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posljedica covid infekcije.

Riječ je o najmlađoj preminuloj osobi od posljedica novog koronavirusa u Hrvatskoj, a prema našim saznanjima dječak nije prethodno bolovao.

Kako doznaje Jutarnji list, došlo je do rijetke komplikacije koju su liječnici počeli primjećivati kod malog broja djece koja su bila zaražena. Kako doznaje Jutarnji, došlo je do multiorganskog upalnog sindroma koji se javlja kao pretjerani imunološki odgovor, doznaje neslužbeno Jutarnji list.



”Zatražio sam očitovanja od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti”, odgovorio je na upit ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić rekao je za DNEVNIK.hr da je dječak u bolnicu zaprimljen 21. siječnja u popodnevnim satima.

”Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu zaprimljen je na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na bubrežnu insufijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja”, objasnio je Roić.

Dječaka su hitno operirali, no došlo je do komplikacije

”Prije uvođenja u anesteziju došlo je do zastoja rada srca. Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije je dovršen operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori te se, zbog pozitivnog COVID-19 nalaza, posumnjalo da je došlo do komplikacija i multiorganskog zatajenja.

Dijete je dogovorom premještenom u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja, gdje je sljedećeg dana nažalost i preminulo”, kazao je Roić.

Ranvatelj dječje bolnice je objasnio i da je dječak u bolnicu zaprimljen s uobičajenim simptomima koronavirusa kod djece.

”To svakodnevno viđamo, ali laboratorijske pretrage su ukazale na puno teži problem. Došlo je do rijetke, ali vrlo teške komplikacije”, rekao je Roić i dodao da kod dječaka nisu zabilježe nikakve druge bolesti niti medicinska pozadina koja je mogla dovesti do ovakvih posljedica.

Komentari