Na Hvaru se večeras održava procesija. Stožer je dozvolio jer je to tradicija koja stanovnicima Hvara strahovito puno znači

Vojko Basic / CROPIX

U četvrtak navečer na Hvaru kreće procesija Za križen, na kojoj će iz svakog mjesta (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) sudjelovati po 15 sudionika, a za to imaju dozvolu Stožera civilne zaštite RH. Dakle, ukupno će sudjelovati 90 ljudi.

“Stožer je dao dozvolu da se održi taj tradicionalni događaj koji stanovnicima Hvara strahovito puno znači, uz propisivanje strogih mjera higijene i distanciranja i uz epidemiološku procjenu”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak.

“Riječ je o starom običaju koji je u UNESCO-u prijavljen kao nematerijalna kulturna baština Hvara. Propisali smo da može sudjelovati maksimalno 15 osoba, a uz to su propisane vrlo stroge mjere socijalnog distanciranja. S obzirom da na Hvaru nema detektiranih pozitivnih slučajeva, mislimo da ovo možemo dopustiti. Ako se svi budu pridržavali mjera, vjerujem da se ne može ništa dogoditi”, dodao je Capak.

Podsjetimo, Nacionalni stožer je još 18. ožujka donio odluku o zabrani javnih okupljanja i obustavi rada ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti i trgovina, osim onih prehrambenih i drogerija. Uz to su zatvorena i dječja igrališta, a sve u svrhu kako bi se suzbilo širenje epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. No, za 90 odabranih Hvarana koji će sudjelovati u procesiji te mjere večeras ne vrijede.



Komentari