Na autocesti A1 kod Jastrebarskog prevrnuo se autobus, ozlijeđena 2 vozača i 6 putnika

Davor Puklavec/PIXSELL

Noćas oko 02,22 sati na A1 kod izlaza Jastrebarsko u smjeru Zagreba došlo je do slijetanja i prevrtanja autobusa “Autoprijevoz Požega”, javila je policija.

Prema do sada prikupljenim obavijestima ima ozlijeđenih, no, dodaju iz policije, nemaju saznanja da je netko smrtno stradao.

HAK upozorava vozače kako se na autocesti A1 zbog prevrtanja autobusa između čvorova Jastrebarsko i Donja Zdenčina u smjeru Zagreba vozi jednim trakom uz ograničenje brzine od 40 kilometara na sat.

Ozlijeđeni 2 vozača i 6 putnika

Iz Ariive pod koju spada Autoprijevoz Požega potvrdili su Indexu kako su ozlijeđena dva vozača i šest putnika. U autobusu je bilo ukupno 13 putnika.



“Nažalost, u ponedjeljak 11.01.2020. malo iza 2,20 na A1 kod izlaza Jastrebarsko u smjeru Zagreba došlo je do slijetanja i prevrtanja autobusa u kojoj je sudjelovalo vozilo tvrtke Autoprometno poduzeće d.d. Požega. U trenutku nezgode u autobusu je bilo 13 putnika i 2 vozača. U prometnoj nezgodi su ozlijeđeni vozači autobusa i 6 putnika. Ozlijeđenim je pružena prva pomoć. Naši djelatnici su na mjestu događaja i pružaju podršku i pomoć putnicima. Očevid na mjestu događaja je završen, a uzrok nesreće se utvrđuje.

Ono što trenutno možemo potvrditi da je vozilo bilo tehnički ispravno i da su vozilom upravljali iskusni vozači koji su radili sukladno Zakonu o mobilnim radnicima.

Sigurnost putnika na prvom je mjestu te u skladu s navedenim sva vozila našeg voznog parka, osim obveznih zakonskih pregleda, prolaze kroz stroge interne tehničke kontrole . Slijedom toga, sukladno internim procedurama, svako vozilo obvezno prolazi kompletan interni tehnički pregled svakih 8 tjedana, a zadnji interni pregled na autobusu koji je sudjelovalo u nezgodi izvršen je krajem prosinca 2020. kao dio obvezne redovite interne tehničke kontrole.

Ovom prilikom izražavamo žaljenje zbog ovog nesretnog slučaja te stojimo na raspolaganju svim putnicima”, poručili su iz Arrive.

Stanje na cestama

Za kamione s prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti nema prohodnih cesta prema Rijeci ili Istri, a prema Dalmaciji mogu voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina, upozoravaju u ponedjeljak iz Hrvatskog autokluba.

Snijeg i susnježica mjestimice padaju u Istri, Hrvatskom primorju, te većem dijelu unutrašnjosti, a u priobalju puše bura, povremeno sa olujnim udarima. U prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, a ponegdje ima i magle pa iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivaju vozače na oprez.

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II, državnu cestu DC1, staru cestu kroz Gorski kotar i državnu cestu Kapela-Žuta Lokva-Senj.

Zbog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, DC25 Gospić-Karlobag te Paški most.

Na A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu i osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Zbog vjetra u prekidu su katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka te trajektne linije Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska i Porozina-Brestova dok katamaranska linija Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat-Zadar plovi bez pristajanja u luci Zapuntel.

Komentari