Muškarac (65) koji je prijetio, podmićivao i tražio eksplicitne slike i snimke od djevojčice slobodno se šeta

Pixabay

Dokazni materijal protiv 65-godišnjeg pohotnika iz Vrpolja kod Trilja, koji je vabio 11-godišnju djevojčicu i nudio joj novac za seks, dostavljen je iz Amerike. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, koje vodi istragu protiv osumnjičenog bludnika, dobilo je od američkog Nacionalnog centra za nestalu i iskorištavanu djecu potvrdu o prepisci preko Facebook profila.

Osim što su Amerikanci potvrdili komunikaciju, utvrdili su i sadržaj prepiske koji inkriminira 65-godišnjaka. Kaznenu prijavu protiv Vrpoljanina je podnijela Policijska postaja Sinj nakon što su obavili razgovor s djevojčicom i njezinim roditeljima.

Od polovice prosinca prošle do početka siječnja ove godine maloljetnica je bila na meti 65-godišnjaka koji je na sve načine, i prijetnjama i podmićivanjem novcem, od nje nastojao izvući eksplicitne snimke i fotografije. Prijetio je prijavama zbog kojih će ona završiti u dječjem domu, a nudio joj je 250 kuna za obnažene snimke.

Nakon mučnog perioda u kojem je dobivala poruke, priznala je sve majci i ocu, nakon čega su otišli na policiju. Pohotni Vrpoljanin doveden je u policijsku postaju, gdje je proveo cijeli dan i noć, a nakon cjelokupnog kriminalističkog istraživanja protiv njega je podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog iskorištavanja maloljetnice za pornografiju.



Kompromitirajući materijal

Ubrzo je izdan nalog za provođenjem izvida, koji je odradio Sektor kriminalističke policije, Kriminalističko-obavještajna služba u suradnji s Policijskom postajom Sinj. Izvršena je i pretraga kuće osumnjičenog bludnika te su odneseni nađeni CD-ovi.

U svojoj obrani prijavljeni 65-godišnjak je negirao počinjenje kaznenog djela. Zbog proživljene traume djevojčica redovito ide psihologu i psihijatru, a u nastavku istrage maloljetnu žrtvu će pregledati sudski vještak kako bi napravio nalaz i mišljenje o posljedicama seksualnog zlostavljanja.

Od Amerikanaca je dobivena i dodatna potvrda o zabranjenom sadržaju u komunikaciji između 65-godišnjaka i 11-godišnjakinje. Oni su ušli u trag svim datotekama na Messengeru s kompromitirajućim materijalom i o tome obavijestili naše istražitelje.

U nastavku istrage će se pregledati i mobiteli od osumnjičenog pohotnika i djevojčice, a provest će se i psihijatrijsko vještačenje 65-godišnjaka. Naime, u slučaju osuđujuće presude, ako se utvrdi postojanje poremećaja ili duševne bolesti, odredit će mu se i mjera psihijatrijskog liječenja. Za navedeno kazneno djelo je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Nad njim nije zatražen istražni zatvor ni mjera opreza zabrane približavanja maloljetnici jer je ona u međuvremenu otišla iz mjesta. Međutim, dosta mještana Vrpolja je zabrinuto jer imaju u obitelji djevojčice u toj dobi te im nije drago da netko s takvom prijavom šeta bez nadzora i nadalje ima neograničen pristup društvenim mrežama.

U nastavku istrage postoji mogućnost da se sasluša i netko od njih, a do sada je svoj iskaz dala majka maloljetnice, dok će otac biti naknadno saslušan. Djevojčicu će ispitati psiholog u sklopu vještačenja.

Bez sumnje u vjerodostojnost

Materijal koji je stigao iz američkog Nacionalnog centra za nestalu i iskorištavanu djecu potvrdio je njezine navode iz prijave koju je dala policiji, što automatski ruši sumnje u njezinu vjerodostojnost. Navedeni Centar traga za zlostavljanjem djece u digitalnom svijetu više od 20 godina.

Centar sve informacije prosljeđuje i FBI-ju, a svatko može prijaviti iskorištavanje djece na stranici CyberTipline. Prošle godine se broj prijava povećao za 50 posto jer su brojne tehnološke i internetske tvrtke i aplikacije za komunikaciju prijavile veći broj sadržaja vezan uz iskorištavanje djece.

Između 164 kompanije, koje su poslale prijave američkom Nacionalnom centru za nestalu i iskorištavanu djecu su Facebook, Snapchat, Twitter, Microsoft, Apple, Dropbox, Google. Utvrđeno je da se oko 85 posto nelegalnog sadržaja nalazilo na Facebooku, dio među ugašenim, lažnim i neispravnim stranicama, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari