Možemo i SDP slažu tim, kreću pregovori o formiranju vlasti

Možemo Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pregovori i dogovori o formiranju zagrebačke gradske vlasti između Možemo i SDP-a počet će nakon drugog kruga izbora, a u srijedu se trebaju sastati čelnici dviju stranaka kako bi dogovorili timove za buduće pregovore. 

Osim suradnje u Zagrebu, SDP očekuje podršku svom kandidatu za gradonačelnika Varaždina Nevenu Bosilju, koji je ušao u drugi krug s aktualnim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, kao i podršku Marku Filipoviću koji se također u drugom krugu bori za gradonačelnika Rijeke.

Dođe li do dogovora, SDP će vjerojatno podržati Suzanu Jašić, bivšu direktoricu GONG-a, sada kandidatkinju Možemo za gradonačelnicu Pazina koja je ušla u drugi krug s kandidatom IDS-a, piše Jutarnji list.

SDP je već podržao Tomaševića u drugom krugu, njihov kandidat Joško Klisović još je u, podsjetimo, izbornoj noći pozvao svoje birače da 30. svibnja daju glas Tomaševiću, dok su iz Možemo više puta javno rekli da u Skupštini očekuju suradnju s SDP-om.



Skupština ima 47 zastupnika, a Možemo s osvojena 23 mandata i SDP sa svojih pet čine uvjerljivu većinu. Iz vodstava obiju stranaka poručuju kako nema šanse da pregovori o raspodjeli pozicija počnu prije 31. svibnja ‘jer izbori nisu završeni, jer ljudi još nisu glasali, a prioritet je dobiti izbore’.

No, prema neslužbenim informacijama, u SDP-u očekuju mjesto predsjednika Skupštine. Iz nekih prijašnjih razgovora s čelnicima platforme Možemo proizlazi kako su i oni prije svega zainteresirani za stabilnu većinu, a dosadašnje odnose sa SDP-om i Joškom Klisovićem kao njihovim kandidatom za gradonačelnika ocjenjuju vrlo korektnima.

Komentari