Mlinarić poručio Jeckov da ‘bude korektna’ i kaže koliko je hrvatske djece ubijeno

Stipo Mlinarić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na podsjećanje zastupnice Dragane Jeckov (SDSS) na 29. obljetnicu ubojstva Aleksandre Zec (12), zastupnik Stipo Mlinarić (DP) uzvratio je u utorak podsjećanjem na 403-oje ubijene hrvatske djece u Domovinskom ratu, prozvavši zastupnicu da o njima ne govori.

Navodeći kako je u Rijeci pokrenuta volonterska kampanja „Moje mjesto pod suncem“ za djecu u riziku od siromaštva, Jeckov je kazala kako mjesto pod suncem nisu imala djeca žrtve rata „čiji su životi vrijedili onoliko koliko su krivih krvnih zrnaca imali“, pri čemu je podsjetila da su prije 29 godina ubijeni Aleksandra Zec (12) i njezini roditelji Mihajlo i Marija.

“Njihovo ubojstvo trebalo je biti pouka Srbima da napuštaju Zagreb, a Hrvatima da okrenu pogled na drugu stranu kad ostanu bez sugrađana. Pouka je uspjela, inače bi već imali odgovor Grada Zagreba na inicijativu da jedna ulica na Trešnjevki nosi Aleksandrino ime“, rekla je Jeckov u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

“Pouka je uspjela jer i danas neka djeca trpe zlostavljanja, poneka jer su siromašna, poneka jer su Srbi, jer su Romi i upravo zbog takvih stvari borimo se sjećanjem na Aleksandru Zec, na Danijelu Roknić, Slobodana i Gorana Čengića“, rekla je zastupnica.


“Nama u SDSS-u nacionalnost djece ne predstavlja prepreku u sjećanju na njihove izgubljene živote, nama ne predstavlja problem ni borba protiv svakog oblika mržnje i diskriminacije, nama ne predstavlja, a ostalima po savjesti“, poručila je Jeckov.

Mlinarić (DP) joj pak spočitava da je nabrojala samo Aleksandru Zec, da “druga imena nije mogla ni pročitati“. U Domovinskom je ratu ubijeno 403-oje hrvatske djece, Martina Štefančić (4) je ubijena u Borovu Selu, nitko ne zna njeno ime, a Jeckov tamo blizu stanuje, rekao je zastupnik i poručio Jeckov kako bi volio da “bude korektna“ i kaže koliko je još djece, osim Akesandre Zec, poginulo.

Svaka žrtva zaslužuje pijetet, pa i obitelj Zec, kazao je kolegici Hrvoje Zekanović (HS) pa komentirao njezinu izjava da SDSS-u nacionalnost ubijene djece ne predstavlja nikakvu razliku.

“Nisam Vas nikad čuo da ste rekli iti riječ o obitelji Čengić, o Slobodanu (5) i Goranu (11) koji su zaklani u Erveniku kod Knina“, uzvratio je Jeckov kojoj je spočitnuo i korištenja srpskog jezika. “I kad napiše govor kaže ubistvo, ne ubojstvo, ako Vi imate pravo ovdje govoriti na materinskim jezikom, imaju i Mađari, naš Furio Radin, koji govori talijanski“, izjavio je zastupnik.

Kolegici je preporučio da, kad piše govor, koristi Google prevoditelja. “Ubacite srpski, izbacit će Vam hrvatski“, kazao joj je Zekanović.

Jeckov mu je odgovorila da “opetovano prevodi ono što želi reći“, no da joj je drago da ju razumije i da je shvatio o čemu govori.

Komentari