Mladi u zajedništvu i vjeri na trećem Antunovskom hodu

hkm

Treći Antunovski hod mladih od crkve sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima do crkve sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu održava se u subotu 5. lipnja. Program je započeo misom nakon koje su mladi krenuli hodočastiti prema Svetom Duhu.

Prema riječima inicijatora Antunovskog hoda mladih fra Stjepana Brčine, ovaj hod pomalo postaje tradicionalni hod, a vjeruje da će nakon ove godine postati i nacionalni.

“Na ovogodišnji hod došli su mladi iz cijele domovine te iz Austrije i Njemačke. Povod Antunovskog hoda je da se povežu dva svetišta te da pokažemo ljudima da se mladi vjernici ne boje izaći na ulice grada i svjedočiti svoju vjeru te evangelizirati u duhu poniznosti i radosti. Česta je pritužba na Crkvu da mlade ne zanima vjera, no mi na ovaj način želimo pokazati da mladi postoje u Crkvi, da su spremni izaći na ulice i svjedočiti svoju vjeru u duhu franjevaštva. Geslo hoda su riječi sv. Antuna: ‘Neka šute riječi, a govore djela’. Pa će tako i mladi hodom svjedočiti vjeru.”


Kako je rekao fra Stjepan, upravo je i sam sv. Antun evangelizirao i hodao od mjesta do mjesta kao što to rade i mladi.

Među stotinjak mladih koji su sudjelovali u organizaciji Antunovskog hoda nalazi se i Kristina Jozić.

“U zajednici na Svetom Duhu sam nepune dvije godine. Što se hoda tiče, sudjelujem u plesu, a inače sam zadužena za medije i društvene mreže. Odlučila sam se uključiti da bi služila Bogu. Predivno je vidjeti to zajedništvo i tada nam služenje donosi radost, a ne umor. Hod mi znači puno jer se radio o mojoj župi sv. Antuna. Rado se molimo svecima. Iako smo više kristocentrični, svjesni smo da zagovor svetaca može puno pomoći. Prije svega, ono što naglašavamo jest da u svece gledamo kao na uzore, a ne idole, kako bismo postali sveti poput njih.”

Ivan iz Beča također sudjeluje u 3. Antunovskom hodu. Naime, ovogodišnji hod okupio je nekoliko stotina mladih iz domovine te izvan granica Lijepe Naše.

“Fra Stjepana sam našao na Instagramu i on nama mladima puno pomaže da nađemo pravi put prema Isusu i da slijedimo taj put. Tako samo došao do ovoga hoda. Došao sam s bratom iz Beča. Od hoda očekujem da pokažemo drugim mladim ljudima da je Isus živ, da Bog nije mrtav jer se, nažalost, sve više ljudi distancira od Njega.”

hkm

Misu u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima prevodio je fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, a u svojoj je propovijedi istaknuo kako upravo ovim hodom mladi svjedoče vjeru te potvrđuju geslo ovog susreta: “Neka šute riječi, a govore djela”.

Osvrćući se na evanđelje u kojoj siromašna udovica daje svoja posljednja novčića za milodar, fra Josip ističe kako je ta udovica slika Isusa Krista koji se za nas cijeli daje, kao i sv. Antun.

“Sv. Antun silno je želio posvjedočiti vjeru prolijevanjem krvi te je iz reda augustinaca otišao je u red franjevaca. Otišao je u Maroko kako bi radio na obraćenju Saracena. Međutim, razbolio se i njegova misija nije uspjela. Potom odlazi u Španjolsku i zbog velike oluje završava na Siciliji. Tijekom putovanja zbiva se velika oluja tijekom koje sv. Anun shvaća kako je cilj kršćanstva predavanje Bogu i Božjoj volji. Bog ima za nas plan. Tako je mučeništvo za svakog od nas izvršavanje svojih obveza, ići u školu, rješavati ispite i biti dobar bračni drug i to sve činiti bez mrmljanja”, poručio je fra Josip.

Nakon mise mladi su se uputili prema Svetom Duhu.

Na putu su mladi posjetili franjevački samostan Bezgrješnog Začeća BDM u Dubravi, a potom će se zaustaviti na Trgu bana Josipa Jelačića. Po dolasku na Sveti Duh bit će euharistijsko klanjanje i čašćenje relikvija sv. Antuna, piše HKM.

 


Komentari