MJERA KOJA ĆE NAS STAJATI MILIJARDE Čak 200 tisuća radnika moglo bi od idućeg mjeseca raditi kraće, za isti novac

Foto: Pixabay

Istekao je rok sindikatima i poslodavcima da upute zadnje komentare na vladin prijedlog skraćivanja radnog vremena. Ono je što je dogovoreno je da radnici rade u tjednu manje, a da dobiju istu plaću.

Čak 200 tisuća radnika mogli bi od idućeg mjeseca raditi kraće za isti novac. Bruse se zadnji detalji nove vladine mjere koja bi trebala biti predstavljena idućeg tjedna.

Prema istraživanju portala Moj posao gotovo 70 posto građana podržava mjeru skraćenog radnog vremena, dok je podjednak broj ispitanika smatra promašenom ili dobrom, ali ne za sebe osobno. 60 posto ispitanika bi kao neradni dan odabralo petak.

Mjera još nije potpuno definirana, ali u nacrtu stoji da bi za nju mogli aplicirati oni koji dokažu pad poslovanja 20 posto, a imaju više od 10 radnika. Poslodavci bi radnicima isplaćivali punu plaću, a država bi im naknadno platila radne sate koje radnik ne odradi, maksimalno do 2000 kuna.



“Ideja Vlade RH je u sljedećem periodu kroz tu mjeru skraćenog radnog vremena očuvati gospodarsku aktivnost svih naših pogođenih subjekata i siguran sam da ćemo u tome uspjeti kako smo uspjeli i u prvom valu mjera”, kazao je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava.

Procjenjuje se da bi se na nju potrošilo više od dvije milijarde kuna. Iz Hrvatske obrtničke komore podržavaju ideju, ali smatraju da je uvjetovanje broja zaposlenih diskriminatorno prema manjim obrtima, piše RTL.

Komentari