Miroslav Škoro: Zakon o obnovi Zagreba donosi samo partikularna rješenja i otvara mogućnost za spekulacije

Screenshot

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro danas je u pojedinačnoj raspravi govorio o Zakonu o obnovi Zagreba, kojim se žele sanirati posljedice razornog potresa koji je pogodio metropolu i šire područje u ožujku.

“Nisam htio danas govoriti o tome da kasnimo, i sam predsjednik Vlade je rekao da se Vlada sastala u roku sat i pol nakon potresa, da su shvatili da je ovo prioritet, međutim, nisu izgleda osjećali potrebu da odmah krenu u kreiranje zakonskih rješenja kojima bi se pomoglo onima koji su pogođeni. O ovoj temi tako razgovaramo tek nakon četiri mjeseca“, rekao je Miroslav Škoro u uvodu.

Škoro je potom spomenuo da se u načinima financiranja očekuje jako puno iz sredstava Europske unije, po svemu smo na začelju Europe, a svojevremeno smo bili država koja je pomagala drugima, dok sada čekamo da drugi pomognu nama.

“Neću govoriti ni o efikasnosti zakona, jer se obnova dubrovačkog područja razvukla i na preko 40 godina od katastrofalnog potresa, pa je samim tim pitanje koliko će se razvući i obnova koju reguliramo ovim Zakonom“, naglasio je Miroslav Škoro.



Predsjednik Domovinskog pokreta dodao je da su svi nadležni dužni donositi cjelovita rješenja, a da je ovo dijelom partikularno rješenje, jer već u preambuli Zakona stoje stvari koje ukazuju na tu veliku nelogičnost. Kaže se, između ostalog, da je Medvednica i okolica Zagreba dio koji pripada seizmološki aktivnom prostoru. Dakle, moguće je da će se ponovno dogoditi potres, iako se svi nadamo da neće.

Isto tako, Zakon kaže i predviđa da će se kod obnove voditi računa o tome da se zgrade dovedu u mehaničku stabilnost najmanje jednakoj onoj prije obnove, međutim, ako netko, suvlasnici ili vlasnik zgrade, želi ojačanu konstrukciju sukladno suvremenim trendovima i mogućnostima, onda se mora obvezati da će to podmiriti sam.

Škoro se osvrnuo i na činjenicu da smo sad u Zagrebu imali i katastrofalne poplave, koje su posljedica činjenice da imamo lošu kanalizacijsku mrežu.

“Umjesto da razgovaramo o tome da ovim zakonom donesemo jedno cjelovito rješenje po kojem ćemo i u cijeloj Hrvatskoj, a posebice u pogođenom području, u slučaju ovakvih ponovnih događanja spriječiti katastrofu, mi ćemo to samo partikularno riješiti“, izjavio je Miroslav Škoro, dodajući da se ovim Zakonom otvara i mogućnost za mnoge spekulacije.

Komentari