Miroslav Škoro: Moje rješenje za recesiju je jedino moguće rješenje – promjena vlasti

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro smatra kako je HDZ na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem isoristio pandemiju za promicanje svoje politike te da trenutnim ponašanjem žele izbrisati greške iz prošlosti.

“Pandemija se već koristi za kampanju. Premijer Plenković pokušava provesti nacionalnu amneziju od svih grijeha i nepodopština kojima nas je aktualna vlast zlostavljala zadnje četiri godine, ali koronavirus ne uzrokuje gubitak pamćenja. Valja podsjetiti da je vlast gospodina Plenkovića obećala puno toga, a izvršila malo.

Koronavirus ne uzrokuje gubitak pamćenja

Obećali su više od sto stvari, od smanjenja televizijske pretplate i PDV-a do 180.000 novih radnih mjesta. No, učinkovitost je zakazala jer su se tijekom cijelog mandata morali baviti održavanjem saborske većine pod svaku cijenu i smjenama kompromitiranih ministara. Bili su jedno vrijeme u defenzivi i padala im je popularnost, ali sad im je dobrodošao koronavirus i evo ih opet u ulozi superheroja koji spašavaju Hrvatsku”, smatra Škoro.

Škoro: Oni koji su prijedlog Domovinskog pokreta nazvali populizmom sada s hvalospjevima dočekuju nove mjere Vlade



Šef Domovinskog pokreta objasnio je kako bi se on ponašao da obnaša funkciju premijera.

“Za početak, ne valja se skrivati iza epidemiologa i struke, kao ni iza aplikacije Andrija, čiji lik ne sliči na Andriju, nego na Andreja. U demokraciji struka daje savjete i prijedloge, a narod putem legitimno izabranih političara odlučuje što prihvatiti, a što ne. Neki je dan profesor Letica napisao izvrstan tekst o masovnom psihološkom fenomenu koji je znanstveno dokazan u SAD-u. Riječ je o tzv. zbijanju ili skupljanju oko zastave, po kojem u kriznim situacijama dolazi do spontanog i prolaznog porasta popularnosti američkih predsjednika. Na temelju tog fenomena vidimo da je znatno porasla popularnost i talijanskim, njemačkim, francuskim političarima, pa i našima.

Koronavirus i zagrebački potres su pokazali sve propuste

Ministar Beroš je u mjesec dana skočio s dva posto popularnosti na gotovo 30. Koronavirus i zagrebački potres su, s jedne strane, izbacili na vidjelo sve propuste učinjene u zadnjih 20 i više godina, a s druge strane jasno pokazali da se može i drukčije, posebice kad je u pitanju pružanje usluga građanima korištenjem suvremenih tehnologija. Svakako bih oformio tim u kojem ne bi bili samo jedan epidemiolog, šef civilne zaštite i dva ministra, bez obzira na to koliko stručni bili. Imamo vrhunske znanstvenike i u tom mojem timu bili bi stručnjaci iz svih područja života, posebice gospodarstva, financija, poljoprivrede, kao i psihologije, filozofije, modernih tehnologija itd., pa neka oni predlažu cjelovita rješenja za budućnost i opstojnost koja nam je trenutačno jako ugrožena”, pojasnio je.

Škoro: Jedno je uvesti mjere zaštite i ograničenja da bi zaštitili zdravlje ljudi, a drugo je koristiti to za političke probitke

Miroslav Škoro komentirao je i kakve bi mjere osobno poduzeo kako bi se rasteretilo gospodarstvo u Hrvatskoj.

“Državu treba rasteretiti troškova birokratskog aparata, rezati na svemu onome bez čega se pokazalo da se može. Ne trebaju nam beskorisne i nepotrebne agencije, općine koje nisu u stanju održavati vlastiti proračun na životu, kojekakvi parafiskalni nameti i neiskorištena državna imovina koja ne generira prihod. Moramo početi voditi suverenu politiku i pažnjom dobroga gospodara maksimalno poticati vlastitu proizvodnju i inovativnost naših ljudi. Jeftinija država znači manje namete gospodarstvu. O konkretnim mjerama ću više kada se raspišu izbori, ali ću za sada reći da se zna gdje je novac u ovoj zemlji, samo treba imati viziju i odlučnost za temeljito preslaganje i poziciju da možete nekome reći ne, dosta je.”

Promjena vlasti kao jedino rješenje

Hrvatska se za sada uspješno bori s epidemijom koronavirusa, ali se zbog privremenog zaustavljanja gotovo svih djelatnosti najavljuje velika recesija.

Škoro: Teško je govoriti u današnje vrijeme, sve što čovjek kaže može biti krivo. Najbolje ne govoriti ništa

“Mi još nismo pošteno izašli iz zadnje recesije, a već najavljujemo novu. Aktualna je vlast pozitivne pomake u gospodarstvu, koji su, zapravo, bili povratak na stanje iz 2008., prikazivala kao napredak. U tom procesu vraćanja naše su vlade potrošile i oko tisuću milijardi kuna. Moje rješenje za recesiju je jedino moguće rješenje – promjena vlasti. Valja se zahvaliti birokratskoj ekipi i okrenuti novu stranicu. Ako za to budemo imali snage, imamo šansu, u suprotnom, svi statistički pokazatelji nepogrešivo ukazuju da nezaustavljivo ronimo iza Bugarske, na samo dno EU, pa i šire. Nadam se samo da nema tog virusa koji će tu nužnu promjenu zaustaviti”, zaključio je Škoro za Večernji list.

Komentari