Miro Kovač o izborima u SAD-u: Ovo je sada borba za politički opstanak, za moć

Miro Kovač/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač komentirao je predsjedničke izbore u SAD-u.

Komentirajući predsjedničke izbore u SAD-u čiji se rezultat još uvijek ne zna Miro Kovač kaže kako je “vrlo tijesno”, a kazao je i što misliti da se događa u Pennsylvaniji:

“Pretpostavljam da je Trump tražio da se u Pennsylvaniji ne može uzeti u obzir onaj listić koji je stigao poslije utrke, poslije izbornoga dana. Mislim da se o tome radi, ali ne želim previše špekulirati”, kazao je Kovač.

Dodao je i sljedeće: “Miro  i Trump je sa svojim timom valjda ocijenio da mu prijeti opasnost od gubitka izbora temeljem dopisnih glasova i zbog toga je i za vrijeme kampanje o tome govorio”.

Ne želi špekulirati tko će na kraju biti pobjednik, jer kako kaže: “Na kraju krajeva, odluka je to američkih građana, birača. Oni su dali svoj glas i na kraju ćemo vidjeti kako će taj proces završiti”, ističe.

Međutim, ono što Kovač želi jest prebaciti fokus na Europu, Europsku uniju i kako će se to odraziti na nas, tj. što možemo.

“Mi nećemo moći utjecati na ishod izbora u SAD-u, ali možemo biti puno angažiraniji kada je riječ o tome kako u budućnosti urediti odnose s SAD-om. Što mi u biti hoćemo, mi Europljani, Hrvati, u odnosu s SAD-om? Sjediti sa stane i lamentirati ili ćemo početi razmišljati aktivnije”, pita se Kovač.

Smatra kako imamo dobre odnose s SAD-om, ali kako ima mjesta za rad u području gospodarske suradnje. Boji li se destabilizacije u SAD-u? Odgovara niječno.

“Ne bojim se destabilizacije. Ako se dogodio da Biden bude izabran, on je sinoć imao jedan vrlo pomirljiv govor. Očekujem da će se tamo stvari smiriti”, kaže Kovač i zaključuje: “Ono čemu danas svjedočimo jest da pratimo stvarnost temeljem ne samo televizije, nego društvenih mreža, prije toga nije bilo. Sve je puno intenzivnije, ali moja procjena je da ako se dogodi promjena vlasti neće biti ništa drastično.”, rekao je za N1. 

Komentari