Ministrica turizma otkrila da zasad ne idemo na njemačku ‘crvenu listu’. Evo što kaže o protumjerama za Italiju i Austriju

Screenshot

Turistička sezona kakva će se dugo pamtiti, ali ne po brojnim dolascima, nego upravo suprotno. U što se u veljači sumnjalo – već u lipnju se potvrdilo. Službeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju oštar pad u dolascima i noćenjima turista.

A onda se ipak ukazalo sunce i stigao je kolovoz koji popravlja sliku. Hrvatska se pokazala kao autodestinacija, ali i s puno boljim brojkama nego zemlje u okruženju.

U dva tjedna Hrvatska je od titule pobjednice sezone postala zemlja koju su druge stavile na crvenu listu. Hoće li to učiniti i Njemačka i kako će Hrvatska odgovoriti – u RTL-u Danas otkrila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“Mi danas imamo oko 760.000 turista. Uz domaće, najviše turista je iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije. Mi smo redovito kontaktiramo kolege iz svih tih država i izvještavamo kakva je situacija. Njima je bitno da znaju kakva je situacija po županijama. Za sad nemamo nikakvih problema da bi Nijemci bili pozvani da se vrate nazad baš zato što redovito komuniciramo. Mi izmjenjujemo brojke. Oni znaju da je najviše zaraženih u Zagrebu, Vukovarsko-srijemskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji”, kazala je ministrica.

Nakon stavljanja Hrvatske na ‘crvenu listu’ pojavili su se komentari da su pojedine države ljubomorne naše tuirstičke rezultate. Brnjac kaže da ne bi izlazila s takvim optužbama. Ističe da je svima u interesu da školska godina poćne redovito bez odgađanja.

Upitana hoće li Hrvatska uzratiti protumjerama, primjerice da se građane pozove da ne idu na skijanje u Austriju ili Sloveniju, ministrica odgovara: ”Ne vjerujemo da ćemo to razmatrati. Epidemiolozi prate što se događa u okolnim državama. Situacija je svugdje po svijetu različita. Brojke u određenim državama raste. Naši epidemiolozi to prate, kao i situaciju u Hrvatskoji i donose pravovremene mjere. Isto tako će biti i najesen i na zimu.”

Hotelijeri predlažu testiranje turista iz zemalja koje uvode samoizolacije ili obvezna testiranja po povratku iz Hrvatske na naš račun. Brnjac kaže da sada razmtraju koliki su kapaciteti hrvatskog zdravstva, piše RTL.

“Za dodatne kapacitete to treba vidjeti i dgovoriti”, kaže kratko ministrica.

Ministarstvo priprema nove mjere za turizam.

“Mi smo u specifičnoj stiuaciji, turizam je 20 posto BDP-a i turistički sektor je najviše pogođen. Zato kroz istrument za oporavak i otpornost pripremamo turistički sektor, što kroz bespovratna sredstva, a što kroz povoljne zajmove. Postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta, za likvidnost nastavljamo i na jesen. Svi su poslali svoje prijedloge, oni se sada analiziraju. Za stabilnost nam je bitno očuvanje radnih mjesta”, kaže Brnjac.

CRO kartice koje je pokrenuo Gari Cappelli nisu se proslavile, a Brnjac ističe da je riječ o dugoročno dobrom projektu.

“Mislim da je izdano oko 2000 kartica, ali u pogrešno vrijeme, došla je korona. Vidimo je kao dobar nastavak za budućnost i vidjet ćemo kakvi će biti rezultati za samu koronu”.

U Dubrovnik će uskoro ponovno uplovljati kruzeri, no mnogi time nisu zadovoljni. Smatraju da se rizik ne isplati budući da taj profil gostiju ne troši puno prilikom obilaska grada.

“Gradonačelnik Franković je tražio dozvolu za uplovljavanje kruzera. Oni su i prije imali želju da imaju dnevno dva kruzera kako bi što lakše upravljali tim segmentom. Gradonačelnik je razgovarao s jednom kompanijom, koja je u vrthu pridržavanja epidemioloških mjera i tu nema bojazni. Zato je Stožer i dao zeleno svjetlo. Mi trebamo vidjeti na koje će se načine to dalje odvijati. Jako je pozitivno što je Dubrovnik grad s najdužom sezonom i za listopad i studeni imamo najave zrakoplovnih linija”, kazala je Brnjac, pišu Vijesti.hr.

Komentari