Ministrica kulture: Obnova je započela, sredstva će dolaziti iz raznih izvora

Zeljko Puhovski / CROPIX

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice glavna je točka dnevnog reda početka izvanredne sjednice Hrvatskog sabora.

Novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa, no oporba je već najavila i nove amandmane.

Sjednica Sabora još traje, a ondje je bio RTL s gošćom Ninom Obuljen Koržinek, ministricom kulture i medija.

“Obnova je započela, posebno onaj dio ovog zakona, koji se temelji na ranijoj odluci Vlade, gdje smo osigurali sredstva za hitnu sanaciju, za pomoć građanima u hitnoj sanaciji. Zakon će donijeti program mjera, on je u velikoj mjeri već pripremljen. Sve će ovisiti o tome da osiguramo što više sredstava”, rekla je uvodno ministrica.



Na pitanje kad se može očekivati da će od ovog novca, koji ide kroz zakon, sve biti pokrenuto:

“Možda je kriva formulacija da novac ide kroz zakon. Mi ćemo zakonom postaviti temelj za organiziranu obnovu, a sredstva će dolaziti iz raznih izvora. Dosta očekujemo u sljedećoj financijskoj perspektivi”, rekla je Obuljen Koržinek za RTL.

“Ovakav zakonski okvir se donio upravo zato da se dio obnove koji ide sukladno ovom zakonu… da se limitiraju cijene. Sigurno da je to jedan od ključnih ciljeva zašto se donosio poseban zakon”, odgovorila je pak na pitanje hoće li se moći spriječiti manipuliranje cijenama.

Komentari