Ministar s najkraćim stažem u hrvatskoj povijesti udovici mora vratiti garažu koju je uzurpirao

Twitter

Mijo Crnoja, javnosti poznatiji kao bivši ministar branitelja koji je kao mjesto boravišta naveo baraku u Samoboru, nakon višegodišnje peripetije mora Branki Marinov vratiti u posjed garažu od 16 kvadrata koju je uzurpirao, zavario i na nju stavio lokot. Odlučio je to nepravomoćno Općinski građanski sud u Zagrebu i naložio Crnoji da udovici ubijenog suradnika HIS-a mora platiti i 12.425 kuna parničnog troška s kamatama.

Muke po udovicu su krenule nedugo nakon što je sredinom 2010. sklopila kupoprodajni ugovor s Vladom Doljanom, vlasnikom garaže u Pavlekovoj 18 u Zagrebu, a prema kojem je garaža kupljena za 12.000 kuna.

Ovrha stana

Crnoja se iz te garaže još ne da jer smatra da ona ide uz njegov stan.

“Doljan nikad nije bio vlasnik garaže, već sam ja tu garažu naslijedio od svoje majke Mare koja ju je zakonito stekla. Krunoslav Peterčić je stan izgubio ovrhom i stekao ga je ŠKZ Žezlo od kojeg je 1998. majka kupila stan. U kupoprodajnom ugovoru nije bilo navedeno da se uz stan kupuje i garaža, ali se znalo da garaža pripada tom stanu, a istu je sagradio Peterčić nakon useljenja. Garaža je ostala u evidencijama Grada Zagreba na njegovo ime, a ja sam GSKG-u plaćao naknadu.



Kad je Peterčić umro, podnio sam zahtjev da se u GSKG-u prenese račun na moje ime te sam u travnju 2010. dobio rješenje da sam obveznik plaćanja naknade. Da bi se u svibnju 2010. dogodila kupoprodaja garaže pa sam Marinov predočio svoje rješenje Grada i rekao joj da se ne upušta u kupovinu garaže jer se radi o prijevari”, branio je vlasništvo nad garažom Mijo Crnoja, koji je pokrenuo parnicu protiv Marinov i Doljana za utvrđenje ništetnosti ugovora. No Doljan je umro 2013. pa je nastavio sudsku borbu s njegovim nasljednicima, a Crnoja tvrdi da je u garažu nakon što je podnio zahtjev GSKG-u za promjenom imena na računu za plaćanje naknade smjestio dva kartona svojih knjiga i dva kuhinjska elementa.

Promjena vlasnika nije evidentirana

Uvidom u Ugovor o kupoprodaji nekretnina iz 1998., na koji se poziva Crnoja, vidi se da je ŠKZ Žezlo, koji se upisao na stan godinu prije, prodao za 177.500 kuna stan od 57,80 kvadrata Mari Crnoji s pripadajućim dijelom zgrade i zemljišta. Iz zapisnika Grada Zagreba iz rujna 1998. iščitava se da je vlasnik garaže bio evidentiran K. Peterčić te da nije evidentirana promjena vlasnika garaže, dok je vlasništvo na stanu s Peterčića promijenjeno na Maru Crnoju.

Zagrebački holding je račune za naknadu za garažni prostor slao i dalje na Peterčićevo ime, da bi 2009. Crnoja podnio zahtjev za prijenos garažnog prostora navodeći da je Peterčić kao vlasnik stana imao pravo korištenja jednog garažnog prostora za koji je plaćao naknadu do svoje smrti 2007., pa je 22. ožujka 2010., prema zapisniku GSKG-a, došlo do promjene vlasnika s Peterčića na Crnoju.

Rješenjem suda iz lipnja 2013. utvrđeno je da je Crnoja smetao udovicu u mirnom posjedu garaže kad joj je 13. kolovoza 2010. zavario vrata garaže i postavio lokot, no njezin odvjetnik je zakasnio za zahtjevom za ovrhom, pa bitka za garažu i dalje traje. Na posljednju sudsku odluku Crnoja opet ima pravo žalbe.

Branka Marinov u zgradu u Pavlekovoj doselila se 1998. godine, a kupnja garaže joj je, malo je reći, prisjela.

Vraćao lokot

“Bivši vlasnik stana koji je stekao Crnoja bio je ujedno i vlasnik garaže, međutim, on je taj stan izgubio zbog kockanja pa je stan stekao ŠKZ koji ga je Crnojinoj mami prodao. Garaža nije bila vezana za stan i, koliko znam, garažu sa stanom nisu kupili. Vlado Doljan je pokušavao prodati tu garažu, ali je tražio dosta novca pa ju nitko nije htio kupiti. Kada sam 2010. dobila neku odštetu, kupila sam garažu i Doljan mi je dao ključ. Uredila sam je i počela parkirati auto i motor”, rekla je Marinov za Jutarnji list.

Crnoja je postavio lokot na garažu koji je više puta vraćao.

“A kad sam 2. srpnja 2010 imala prometnu i završila u bolnici, sutradan sam djecu poslala po štake u garažu. No u nju nisu mogli jer je bio lokot koji je stavio Crnoja. Tijekom boravka u bolnici, susjedi su taj lokot trgali, ali ga je Crnoja svaki put vraćao, da bi na kraju vrata i bravu zavario”, objasnila je Branka Marinov, kojoj je Doljan prodao garažu uz suglasnost svog polubrata Borisa Peterčića kojem je dao potom njegov dio.

Komentari