Ministar obrane Banožić s pripadnicima HV-a u Lekeniku

Foto: MORH / J. Kopi

Ministar obrane Mario Banožić u utorak je obišao Lekenik gdje u gospodarskoj zoni pripadnici Hrvatske vojske rade na sanaciji posljedica potresa i istovaru kontejnera, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Skladišno distribucijski centar Lekenik uspostavljen je 11. siječnja za prihvat i bržu distribuciju montažnih stambenih jedinica, a sukladno listama Stožera civilne zaštite.

Pripadnici HV-a angažirani su na radovima na mjestu istovara kontejnera gdje se prosječno na dnevnoj razini isporuči 30 mobilnih kućica i između 20 i 30 kontejnera, navode iz MORH-a.

Od prvog dana ovdje je angažirano deset pripadnika HV-a koji rade na prijemu i prevoženju kontejnera.



“U tim zadaćama do 25. siječnja prevezeno je više od 2000 tona različitog materijala, odnosno 793 smještajne jedinice. To bi značilo da Hrvatska vojska svaki dan stavi 30 mobilnih kućica, odnosno 20 do 30 kontejnera koji su pretežito na nepristupačnim terenima, terenima koji nemaju infrastrukturu, ceste i pristupne putove do kuća. Tako su pripadnici HV-a i kroz mehanizaciju uključeni u pripremu samog terena kako bi građani što prije bili adekvatno zbrinuti”, rekao je Banožić.

Komentirao je i angažman Hrvatske vojske na Sajmištu u Petrinji gdje je predviđeno postavljanje kontejnerskog naselja.

“Hrvatska vojska sve svoje zadaće obavlja u suradnji s Nacionalnim stožerom. Isto tako, na ovoj je lokaciji bio uključen i Grad Petrinja. Zadaće koje je vojska imala bila je nivelacija terena. Ta zadaća obavljena je u vrlo kratkom roku, odvezeno je više od 8300 kubika različitog građevinskog otpada koji se nalazi na toj lokaciji i prevezeno je na lokaciju koju je grad Petrinja odredila kao mjesto zbrinjavanja. Nakon toga, pripadnici HV-a su prepustili posao daljnjim izvođačima radova kako je to dogovorio Grad Petrinja”, rekao je ministar.

U petrinjskoj vojarni Banožić je putem video veze održao kolegij sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnikom Sinišom Jurkovićem, državnim tajnicima, pomoćnicima ministra, zapovjednicima grana Hrvatske vojske te čelnicima drugih cjelina Ministarstva obrane, Glavnog stožera i Oružanih snaga.

Podsjetivši na sve aktivnosti koje su pripadnici HV-a proveli na području pogođenom snažnim potresima krajem 2020., ministar obrane je ocijenio da je Hrvatska vojska pokazala svoje sposobnosti i brzinu reakcije u kriznim situacijama.

“Pripadnici HV-a u pandemiji i dalje aktivno sudjeluju u pomoći civilnim institucijama i stanovništvu. Hrvatska vojska još jedanput je i ovdje pokazala važnost zajedništva, kao i smjer u kojem se moramo vrlo odgovorno ponašati, ako se želimo uspješno suočiti sa svim izazovima”, poručio je ministar obrane, priopćeno je iz MORH-a.

Komentari