Ministar Horvat objasnio detalje rušenja kuća i zgrada

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/EU2020HR, Flickr

Ministar graditeljstva Darko Horvat u Petrinji je pojasnio detalje oko rušenja u potresu oštećenih zgrada.

“S obzirom da su se zgrade urušile bez da su vlasnici iz njih mogli izvući vrijednu imovinu, gdje bude moguće dati ćemo priliku vlasnicima i da se umjesto mješotvitog otpada, to dislocira na reciklažna dvorišta”, kazao je Horvat.

Kaže da su tvrtke spremne izaći na teren. “Svaki vlasnik dužan je naručiti rušenje, a potom pričekati jednostavan elaborat. Tim tempom i dinamikom kako će se elaborati dostavljati, takvim tempom će ići u rušenje’, pojasnio je Horvat.

Raspisat će se javni natječaj za izvođenje radova i to onda neće biti više mobilizacija tvrtki, kazao je.Dodao je da je iz njegovog ministarstva prebačeno 10 ljudi u Fond za obnovu.

“Mi u ovom trenutku nemamo potrebu dodatnog zapošljavanja. Napravili smo novi sektor koji ćemo popuniti od postojećih zaposlenika”, pojasnio je.

Na pitanje o rupama u tlu u Mečenčanima, odgovorio je: “Moramo biti strpljivi i dati priliku ljudima da naprave snimanja na terenu kako bi utvrdili koja su to opasna područja”.

Na pitanje je li ugrožena pozicija Damira Vanđelića nakon što nije pristao biti kandidat za gradonačelnika Zagreba HDZ-a, kazao je da će Vanđelić postati ravnatelj Fonda za obnovu ako bude najbolji kandidat.

“On je punoljetna i ozbiljna osoba. HDZ je ozbiljna politička stranka i imat će vrlo kvalitetno ime kao kandidata na lokalnim izborima”, dodao je.

Komentirao je i smrt Dragutina Drka, vlasnika Vindije. “Smatram da je stvorio sve pretpostavke da svatko tko će doći iza njega, a pretpostavljam netko od članova obitelji, uspješno vodi Vindiju u budućnosti”, kazao je.

“Izgubili smo ponovno jedno ime koje će biti teško nadoknadivo. Izgradio je organizirani sustav za koji sam siguran da se neće urušiti već nastaviti putem kojim je to gospodin Drk zacrtao”, zaključio je Horvat koji je spomenuo i nedavnu smrt Damira Pucara, koji je bio na čelu Podravke.

Komentari