Ministar Fuchs otkrio detalje nastave u uvjetima epidemije koronavirusa

Screenshot

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs, nakon objavljenih preporuka za održavanje nastave u školama, kazao je kako misli da će nastava funkcionirati, ali i da će biti prilagodbe u hodu.

O produženom boravku u školama, koji je važan za mnoge zaposlene roditelje, ministar kaže kako je to u nadležnosti lokalnih uprava i samouprava, odnosno osnivača škola.

“Kod produženog boravka važno je da se poštuje postulat da se grupe ne miješaju”, rekao je Radovan Fuchs za Novu TV.

O podjelama razreda na grupe ministar kaže kako će isti razred, iako možda podijeljen, obrađivati isto gradivo.

“Isto gradivo, isti kurikulum jedni prate licem u lice, a drugi preko elektronskih medija ili preko već snimljenih materijala. Odrađuju se iste jedinice, kako bi učenici istog razreda pratili isto gradivo”, kaže.

O primjedbama učitelja i nastavnika da će ovakav sistem zahtijevati više rada i prekovremenih sati ministar Fuchs kaže kako će se o plaćanju dodatnog rada sigurno razgovarati. Najavio je i moguća dodatna zapošljavanja.

Istaknuo je kako nije za smanjivanje obujma gradiva. “Nikako nisam za to, treba se ispredavati sve što je planirano kurikulumom”, smatra ministar.

Najavio je i evaluaciju dosad napravljene obrazovne reforme.

“Čim krene školska godina, postoje sredstva iz fondova kojima se to može provesti. Kad se sistem polaska u školu stabilizira pokrenut ćemo proceduru da se krene u evaluaciju već napravljenog i valorizira i unaprijedi ono što bi možda trebalo unaprijediti, uz zadržavanje onog što je dobro, a ima jako puno toga”, rekao je ministar za Novu TV.

Što se tiče nastave na fakultetima, Fuchs kaže kako su fakulteti i sveučilišta dobili preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i da vjeruje da će se znati prema njima organizirati.

Komentari