Ministar Beroš: Čekaju nas izazovna vremena i želimo mobilizirati čitav zdravstveni sustav

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti nakon što je pozvao na potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava za borbu protiv epidemije koronavirusa u Hrvatskoj nakon što se bilježi sve veći broj zaraženih, a samim time i hospitaliziranih pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju.

“Mislim da je vrijeme za slikovitu mobilizaciju. Govorim o potrebi da svi funkcioniraju kako bi maksimalno odgovorili na ovu ugozu”, rekao je Beroš uvodno.

“To je naša obaveza i to je smisao ovoga što sam objavio,” pojašnjava Beroš.

Govorio je o popunjenim kapacitetima u bolnicama.



“Oni na koje se odnosi moja objava će se porepoznati. Potrebno je da se homogenizirano”, kazao je.

“Željeli smo postići mobilizaciju cijelokupnog korpusa. Liječnike iz mirovine nismo mislili staviti na liječenje covid bolesnika. To nije neka formalna objava jer ona vrijedi od 14. ožujka, već više kao apel”, tvrdi ministar zdravstva.

Čekaju nas izazovna vremena

Čekaju nas izazovna vremena i želimo mobilizirati čitav zdravstveni sustav, rekao je Beroš.

Nije odgovorio koliko se liječnika odazvalo pozivu da se aktiviraju iz mirovine. “Imamo 73 tisuće zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Preraspodjelom ćemo nastojati čim duže zadovoljiti potrebe. Moramo biti na sve opcije, bolje da su oni tu nego da ih počnemo tražiti kad zatreba”, rekao je Beroš.

Beroš je kazao i da je prije dva dana naložio HZJZ-u da naprave registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli koronavirus.

Potvrdio je da će danas u KB Dubrava biti upućeno 10 respiratora i pet intenzivista.

“Tako će biti i sljedećih dana. Svim ustanovama stojimo na raspolaganju, kako kadrovskog tako i materijalnog pitanja”, kaže Beroš, dodajući da je zdravstveni sustav velik, ali je pokazao određenu fleksibilnost i proljetos, a trude se i sada to pokazati.

“Dok još možemo čuvati C objekt u Dubravi koji je za druge bolesnike, čuvat ćemo ga, ali ako dođe do toga i C objekt će biti za covid bolesnike. Ako dođe do toga sve bolnice će biti covid bolnice, ali napravit ćemo sve da do toga ne dođe”, poručuje.

Komentirajući nešto manji broj novozaraženih danas, Beroš je rekao kako bi volio da je to posljedica mjera, ali da već tjednima svjedočimo manjim brojevima početkom tjedna. “Ali već sada svjedočimo rezultatima mjera koje su uvedene prije tjedan dana”, rekao je ministar.

Beroš ranije danas objavio potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava

Beroš je ranije danas na Facebooku objavio da je naredio potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava.

“Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele. Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu”, napisao je Beroš.

Ministar je pojasnio svoju dramatičnu objavu: Svatko od nas mora dati maksimum da savladamo situaciju. Sve i svi

Komentari