Ministar Aladrović: Oporavak će biti puno nagliji u odnosu na krizu 2008. godine

Screenshot/HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je večeras u HRT-ovoj Temi dana da je u cijeloj Europskoj uniji i svjetskom gospodarstvu došlo do naglog pada gospodarske aktivnosti, ali i procijenio da će doći do puno naglijeg oporavka u odnosu na krizu 2008. godine.

“Ono što mi predviđamo za Republiku Hrvatsku je da u 2022. godini izađemo apsolutno, s apsolutnim iznosima BDP-a na razini koje smo imali 2019.”, rekao je Josip Aladrović za HRT.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago rekao je u istoj emisiji da Hrvatska nije daleko od prosjeka u Europskoj uniji.

“Istina, malo smo ispod, što znači da moramo još raditi da proširimo svijest o tome da je jedino izvoz za zemlje naše veličine nešto što nam garantira opstojnost”, poručio je Bago.

Dodao je da su izvoznici kičma i mozak cijelog hrvatskog gospodarstva te da brojke to vrlo plastično govore.

Aladrović je rekao da su hrvatski izvoznici prvi osjetili udar koronakrize, ali i da je Vlada od početka pružila ruku podrške svim poduzetnicima koji su se našli u teškoćama.

I u budućim i trenutnim mjerama ima itekako prostora za hrvatske izvoznike, poručio je Aladrović, dodavši da će im biti na usluzi.

Bago je rekao da mjere nisu išle samo na one koji su bili slabi i loši, već svima koji su ih istinski trebali.

“Jako je bitno da do 31. prosinca jamčimo poduzetnicima da imaju izvjesnost, sigurnost i da država, odnosno Vlada stoji iza njih”, poručio je Aladrović. Napomenuo je da su dosad u očuvanje radnih mjesta investirali 6,3 milijarde kuna, dodavši da oko 800 milijuna kuna predviđaju za mjeru očuvanja radnih mjesta te između 400 i 500 milijuna kuna za mjeru skraćenog radnog vremena.

“Sredstva koja ćemo konzumirati do kraja godine i dio sredstava koji smo ranije konzumirali – izvori sredstava su u europskim fondovima. S europskim novcem snažimo hrvatskog gospodarstvo i činimo jakom njegovu izvoznu komponentu”, rekao je Aladrović.

Komentari