Milanović predložio predsjednicu Vrhovnog suda: Nije dio klike koja ne dopušta nikakve promjene. Ona je prva liga, to što HDZ želi trgovati…

Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je, u povodu Međunarodnoga dana žena, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu u Sisku, gdje je održao radni sastanak s dekanicom, prodekanicama te studenticama i studentima Fakulteta.

“Danas na Međunarodni dan žena, predloženo mi je da obiđem jedan atipičan kolektiv. Radi se o stereotipno muškom zanimanju. Ovo je jedna stvar za podržati”, rekao je, prenosi N1.

Dodao je da je neuobičajeno da je na Metalurškom fakultetu na čelu žena, a i da ima više studentica nego studenata.

Posjetio je i Odsjek Učiteljskoga fakulteta u Petrinji. Obišao je i potresom pogođeno središte grada.



Rekao je da će predložiti Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

“To je poslano Saboru na potpis. Ona je pristala. Sveučilišni profesor u Zagrebu, s briljantnom karijerom. Najvažnije je da se ima gdje vratiti, ima jedan od najprestižnijih poslova”, istaknuo je tijekom obilaska Petrinje, prenosi N1.

Vidjet ćemo, već slušamo njihove najave, oni bi se pred lokalne izbore htjeli mlatiti sa mnom. Ja sam jedan, a njih je sto, dodao je.

Upitan na koga misli, Milanović je rekao da misli na HDZ. “Danas prvo doneseš zakon, koji je naprosto neustavan, i kažeš da to nećeš staviti u proceduru. Vidjet ćemo. Vidjet će se što će reći o osobi. Ovdje je cilj sputati da na čelo Vrhovnog suda dođe osoba s integritetom. Đurđević nije dio klike, ekipe koja ne dopušta nikakve promjene”, rekao je dodavši da je i u kampanji za predsjedničke izbore najavio promjene.

“Osoba je prva liga. To što ne odgovara ekipi i to što HDZ želi trgovati… Ja trgujem samo na burzama. Sad imamo osnovu, da vidimo što će gospoda smisliti dalje. To što ne odgovara ekipi, ja trgujem samo na burzama. Moguće je da će to stajati u ladici. Svaka vrsta pravnog i političkog nasilja je moguća. Oni to zovu vladavinom prava, ovo nije vladavina prava. Ja sam demokratski izabran predsjednik i to je jasno. Još jedna jako važna stvar, podnesena je nekakva ustavna tužba, to je napravio jedan građanin i time pružio mogućnost HDZ-a da donese odluku kakvu želi”, poručio je.

“Moja kandidatkinja je profesorica Zlata Đurđević. I to je to. Ne znam što će se dogoditi, hoće li se u njenoj karijeri pojaviti mrlja, ne znam. Ona je moj kandidat”.

Na pitanje novinarke zašto sada kritizira, a nije promjene u izboru Ustavnog suda radio dok je bio premijer, Milanović je odgovorio: “Možete ponoviti pitanje? Ne razumijem jer ne znam jesam li bio premijer ili ruski car. Ako me pitate što sam napravio kao premijer, ništa, jer u mom mandatu nije bilo izbora nijednog suca Ustavnog suda”.

Rekao je da je kandidatura ustavne sutkinje Lovorke Kušen za sutkinju Međunarodnog suda za ljudska prava također primjer HDZ-ove trgovine.

“Zanimljivo je da ju je Vlada kandidirala, jednu takvu osobu koja pokazuje priličnu razinu autonomije i pameti. Razlog je – žele je se riješiti iz Ustavnog suda. Žele je se otarasiti i onda u trgovini s SDP-om, jer sami neće moći, postaviti nekoga tko će biti kuš. Eto, tako funkcionira hrvatska demokracija”.

Komentirao je incidente u Sisačko-moslavačkoj županiji. “Političke odnose pred lokalne izbore neću komentirati. Ne bih rekao da su građani taoci lokalnih izbora, odaziv će biti standardno mali. Građani imaju drugih briga osim izbora. Ja ih mogu samo pozvati da sudjeluju na izborima. Imam situaciju koja me sputava da sudjelujem, pa da i glasam. Valjda jednog dana više neću biti predsjednik”.

Komentari