Milanović: Ovo je sabotaža, HDZ neka pazi kad ovako pokušava kompromitirati Ustav

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je reakcije oko izbora izbora predsjednika Vrhovnog suda. 

“Čuo sam da je spomenuo riječ natječaj, toga nema. Natječaj je jedno, a javni poziv drugo. Dakle, nema natječaja nego javnog poziva. Prije godinu dana sam položio prisegu gdje piše da ću se držati Ustava i zakona i da ću brinuti o poštovanju ustavno-pravnog poretka. Sad mogu odabrati da zakon koji je asistencija predsjedniku tretiram kao da ga nema. Poštovat ću Ustav”, poručio je nakon obilaska multimedijske izložbe ‘Hrvatska svijetu’ u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, prenosi N1.

Dodao je da je Hrvatska 30 godina birala predsjednika Vrhovnog suda na način koji je ustavni i praktični princip da bi se prije par godina donio zakon kojim se predsjedniku uzima jedna ovlast. “Vrhovni sud je forma. Ja samo predlažem, Sabor odlučuje”.

Istaknuo je da je to funkcija na kojoj se ljudi moraju mijenjati te ne bi predložio istu osobu.



“Kad se predsjednika stavi pred dilemu da li da krši Ustav ili zakon, on nema izbora. Tu travestiju u kojoj glumimo natječaj, a nema ga, kao izbor glavne državne odvjetnice… Bit će upoznati s osobom koja čini razliku. Ta osoba ne može napraviti puno, ali je to simbolički važno”.

Dalje navodi da će Ustav, na koji se prisegnuo, primjenjivati izravno, “a HDZ i njegovi partneri neka paze kad ovako pokušavaju kompromitirati Ustav i izmisliti odnose kojih u Ustavu nema.

Navodi da Orsat Miljenić nije kandidat, “on je političar, moj predsjednik Ureda”.

“Prema ovakvom Ustavu normalno su birani predsjednici Vrhovnog suda. Sad se dogodila sabotaža, pokušaj destrukcije ustavne norme. Ovo je političko imenovanje. Oni koji sve dijele stranački i ne razumiju razliku između države i stranke, htjeli bi da sve bude politički. Odatle ideja i pokušaj prijatelja da se proguraju ljudi”, dodao je.

Državljanstvo sam dao jednoj jedinoj osobi, to je bio Gari Kasparov, rekao je Milanović.

Komentirao je potez riječkog ugostitelja i reakciju vladajućih: “Niti je svatko žrtva niti se svakoga može zvati žrtvom niti su sve žrtve iste, tu postoji itekakva gradacija. Vidim da kolega Plenković misli da je to govor mržnje prema HDZ-u. Ne mogu podržati takav govor, ali ako se netko naslušao govora mržnje, to sam ja. To nije rasizam. Toga sam se napio i najeo. Ja to kao vlasnik lokala ne bih govorio. U ovoj zemlji su batine dobivale aktivisti i aktivistice za ljudska prava, HDZ-ovci nikad. Ako se nekome prijetilo nasiljem, to sam ja. Ali nikad nisam rekao da je to rasizam. Ovo je teška igra, izdrži…”

Komentirao je i situaciju s koronavirusom: “Onog trena kad broj cjepiva bude veći od broja osoba koje se žele cijepiti, priča je gotova. Štitio sam Ustav i prava hrvatskih građana cijelo vrijeme. Kad mi je Plenković ponudio da odem u Bruxselles, rekao sam da donošenje proračuna nije moja nadležnost. Kad nešto bude iz moje nadležnosti, onda ću ići. Nisam tu da mijenjam Ustav, nego da ga se držim.”

Komentari