Milanović okupljenim Hrvatima u New Yorku: Hrvatska je ‘jako sigurna zemlja’ i nikada nije bila stabilnija

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Hrvatska je ‘jako sigurna zemlja’ i nikada nije bila stabilnija, a odgovornost Hrvatske je da njeno susjedstvo također ostane sigurno”, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović pred okupljenim Hrvatima u Centru sv. Nikole Tavelića u New Yorku.

Milanović je u nedjelju došao u New York, gdje će sudjelovati na 76. Općoj skupštini UN-a. Imat će nekoliko bilateralnih susreta, među kojima i sastanak s turskim predsjednikom.

Prvoga dana svog boravka u SAD-u sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice u Centru sv. Nikole Tavelića u sklopu Župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, poručivši da ga više od tema zastupljenih na Općoj skupštini UN-a zanimaju događanja u Hrvatskoj i njenom susjedstvu.

“Ne mogu puno učiniti, ali kao predsjednik, moj glas se u regiji čuje, analizira se, kritizira, ali ja ću nastaviti”, istaknuo je Milanović, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.



Govorio je o tome kako je nezadovoljan razvojem situacije u regiji, ocijenivši da je Hrvatska najracionalniji akter.

“Srećom nije ’90., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati što se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina”, rekao je predsjednik.

“I u svemu tomu najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova Vlada, i ja kao predsjednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je jako sigurna zemlja”, naglasio je.

Važno je povući ‘svaki mogući euro’

Milanović se osvrnuo i na mogućnosti korištenja europskih fondova za razvoj Hrvatske. Istaknuo je da je važno povući “svaki mogući euro” te da “u protivnom Europska unija za nas nema nekog dubljeg smisla”.

Predsjednik je ponovio svoj stav o Covidu-19 i potrebi ukidanja restriktivnih mjera.

“Vrijeme je da se počne živjeti normalno. Ako netko ne želi biti cijepljen, mene ne ugrožava, polazim od sebe, to bi trebalo shvatiti i početi živjeti normalno jer ovaj virus nećemo moći iskorijeniti”, rekao je Milanović.

Na kraju je okupljenima rekao: “Živjela naša domovina koja je i vaša domovina! Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja kuća”, piše u priopćenju ureda predsjednika.

Komentari