Milanović o pisanju medija da je docirao Plenkoviću: To je jadno. To je primitivizam

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je izložbu autora Miljenka Domijana “Od oka k srcu – biljezi sjećanja“, a tom je prilikom odgovarao na pitanja novinara o jučerašnjem sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, kojem je uručio mandat za sastav nove Vlade.

Komentare koji su se pojavili nakon sastanka, da je Milanović docirao Plenkoviću, predsjednik je okarakterizirao jadnima.

“Da sam docirao, ispalo bi da sam sugovornika na nešto upozorio, a nisam. Ako sugovorniku ukažete na nešto, ne stjerate ga u stupicu. Mi nismo kultura klekni, lezi – tuku mitraljezi, nego zapadnoeuropska država, to je po meni transparentno ponašanje i ako ja, kao predsjednik države, na to neću ukazati, tko će?”, upitao je Milanović.

Komentirao je i svoju jučerašnju izjavu da bi Stožer trebao jasnije definirane ovlasti.



“Moja dužnost je da za obranu i nacionalnu sigurnost baš odgovaram, to je vrlo duboka i oštra fraza, ali ovdje imam obvezu upozoriti, kako kaže Ustav pomalo pretenciozno, brinuti. Smatram da Sabor treba obavezno u ovakvoj situaciji dati vremenski ograničenu autorizaciju Vladi da postupa i pozivam sve zastupnike da to i naprave”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da je vrlo konstruktivan u komentarima na rad Vlade. “Ja sam vrlo konstruktivan. Mislim da će se ovo vrijeme nazivati vremenom hrvatske verzije ruskog konstruktivizma. Ne vidim kako bih mogao biti konstruktivniji nego tako da ukazujem na stvari i da kažem što ne valja i što u sebi krije klicu autokracije i dominacije izvršne vlasti nad predstavničkom vlašću”, rekao je Milanović.

Smatra da je demokratski to da Stožer ima veće ovlasti

“Treba pogledati kako su to napravili Španjolci. Na mjesec dana parlament kaže da vlada ima pravo raditi to, to, to i to i tu ovlast prenijeti na treće tijelo. Ja tako vidim demokraciju”, rekao je predsjednik.

Osvrnuo se i na sastanak s mandatarom Plenkovićem.

“Ja sam nakon jučerašnjeg razgovora s Plenkovićem šutio o sadržaju tog razgovora. Imamo dva problema, netko priča tu verziju, netko je to spreman objaviti. To se zove novinarstvo? Možda će to biti posao ovog novog ministarstva medija, da govori novinarima što da pišu. To je primitivizam, ne mislim na Plenkovića, ali primitivizam”, rekao je o komentarima nakon sastanka s Plenkovićem.

“Ja sam se htio rukovati i onda dezinficirati ruke, nisam mu htio mandat dati kao diplomu u osnovnoj školi”, rekao je o nespretnom susretu na početku.

Komentari