MILANOVIĆ NE ODUSTAJE ‘Pogledajte što je Orešković govorila o Grabar-Kitarović. Nisam nikoga uvrijedio’

Foto:Robert Anic/PIXSELL

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina u zaleđu Omiša.

Komemoracija je održana kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomenik žrtvama, Zoran Milanović je rekao kako treba reći tko je kriv za to:

“Za Gatu sam čuo od svog pokojnog djeda, kao i za pokolj koji se dogodio u selu Otok, u neposrednoj blizini. Krivo je ljudsko zlo. Smetalo ih je što su ovdje djelovali partizani. Da stvar bude sve još nadrealnije, mjesec dana prije toga potpisali su ugovor s vlašću NDH i došli ovdje ubijati Hrvate.”, rekao je Milanović u govoru.

Zločin se dogodio u zoru 1. listopada 1942. godine u selu koje je bilo smješteno svega nekoliko kilometara od Omiša, središta Velike župe Cetina u NDH.

“Taj narod to nije zaslužio. I zato je trebalo stati u zaštitu. Od tu moje dječje pitanje djedu: Gdje ste bili vi, partizani? Vaša kuća su vaše najveće svetinje. Ja nisam religiozan, ali znam što vam znači Bog, crkva, domovina. Meni domovina mnogo znači. Ovo se više nikada neće dogoditi”, rekao je Milanović.

“Povijest je bila strašna, mora se znati tko je za to odgovoran: naredbodavci, izvršitelji, nacisti koji su to radili hladnokrvnije i brutalnije. Dragi prijatelji, mještani Gata, laka im hrvatska zemlja, neka ih Bog čuva”, rekao je Milanović.

Komentirao je, u razgovoru s novinarima, poruku Bakira Izetbegovića koji je kazao da je odbio Milanovićev poziv da dođe u Hrvatsku.

“Gospodin Izetbegović je nekonzistentan jer je otišao kod hrvatskog premijera. Meni je drago da je otišao… Hrvatska ima načina da se na miran, uporan i bezobrazan način izbori za hrvatski narod”, kazao je.

Komentirao je i jučerašnji okršaj sa zastupnicama Dalijom Orešković i Marijanom Puljak.

“Imate nekoliko oportunista koji su uplašeni i moraju reagiraju po nekom impulsu. Ako ulaziš u ring onda mi nemoj donositi nož sa sobom. Igraj pošteno i očekuj da ti se uzvrati na isti način. Sada ću vam nešto pročitati”, kazao je i pročitao citat Dalije Orešković o bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

“Kad sam rekao narikača, i kad sam rekao samodopadna. Nema muškaraca koji se bave naricanjem. Imaš muškaraca koji se bave guslanjem. Narikače su neiskrene. Drago mi je da se javila pravobraniteljica, kako se ono zove. Zove se Višnja Ljubičić. Osam godina je radila, dobila je još osam godina mandata. Nju ne znam. Ja joj kažem da nisam nikoga uvrijedio, ali ne može nitko u figurativnom smisli doći s nožem. Imam pravo otići pola koraka dalje. Ovo što je govoreno o bivšoj predsjednici nije u redu. Poruka Babama mijenjate ime i osobu”, dodao je.

“Usput da vam kažem, gospođa Orešković je kazala da se tamo okupljaju kriminalci i prostituke, a tamo sam odlazio od 2017. do 2020., i upoznao Jagodu Bujić i neke sveučilišne profesore. Na meni je da upozorim – imam posla s prevarantima! Imam još više živaca nego što vi mislite, ona je tako njih okvalificirala. Nikada nisam napadao žene!”

Poručio je i kako je izmotavanje na lockdown jeftino. “Što to znači, da ljudi ne smiju izaći iz kuće? Ja sam išao samo na ručak s tri osobe. Lockdown je tlapnja, cilj joj je bio da se ljudima pošalje poruka – dajte malo više distance, pazite što radite.”

“Raznorazne udruge za zaštitu žena i pravobranitelji sa mnom nisu imali problema 15 godina, i sada ga imaju? Pa dajte mi malo prostora”, rekao je potom.

Komentirao je i ponudu za borbene avione. “Protiv toga sam da se uzimaju avioni od nečlanice NATO-a. “Jedna bi morala biti ponuda za nove avione, a druga za rabljene. Ovo je naša zemlja i ovdje vrijede naša pravila.” Osvrnuo se i na sukob Armenije i Azerbajdžana te istaknuo da je uloga Turske velika. “To je jako zanimljiva i opasna priča. ne sviđa mi se da itko govori o bratstvu u krvi.”

Komentari