Milanović je za privatni posjet albanskom premijeru Ediju Rami koristio Titovu jahtu i dizao helikopter?

N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović, kako doznaje Jutarnji list, za privatni posjet albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice “Učka” te vojni helikopter, a njegov put u Albaniju ispituje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaprimilo anonimnu prijavu.

Prema podacima s kojima raspolaže Jutarnji list, Ured predsjednika službeno je zatražio od Ministarstva obrane da se Zoranu Milanoviću za potrebe programa na raspolaganje stavi brod “Učka”, ali nisu naveli u koje svrhe. Brod je naručen za razdoblje od 11. do 14. kolovoza za putovanje u Albaniju. Istodobno, 11. kolovoza letio je vojnim helikopterom s Hvara, gdje je ljetovao u državnoj rezidenciji, vili Kovač, do Dubrovnika, a helikopter je ponovno koristio 14. kolovoza na relaciji Dubrovnik – Hvar.

Prema ovim informacijama, možemo spekulirati da se predsjednik prvo vojnim helikopterom vjerojatno prevezao s Hvara do Dubrovnika, a da se onda u Dubrovniku ukrcao na brod Hrvatske ratne mornarice i otplovio do Albanije. Pri povratku iz Albanije brod je očito uplovio u Dubrovnik, a predsjednik se potom vjerojatno helikopterom vratio u državnu rezidenciju na Hvaru, gdje je provodio odmor. Inače, za sat leta helikopterom potrebno je oko 800 litara kerozina, dok litra kerozina košta pet kuna, pa sat leta vojnim helikopterom košta 4000 kuna.

Da je Milanović u Albaniju stigao brodom HRM-a Učka piše i albanski portal Lajme Durrës.


“Vojni brod Učka, na kojem je bila hrvatska predsjednička obitelj, bio je usidren kraj albanske obale posljednja dva dana. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odabrao je južnu obalu Albanije za odmor u ovim vrućim kolovoznim danima”, piše ovaj albanski medij, kako prenosi tportal.

Objavili su i fotografiju Učke usidrene kraj obale Himere, a 13. kolovoza, kada je tekst objavljen, naveli su i da je tog dana Milanović ručao s premijerom Ramom i njegovom obitelji.

Je li išao privatno ili službeno?

Najsporniji detalj u cijeloj ovoj priči jest što su iz Ureda predsjednika medije 12. kolovoza obavijestili da predsjednik boravi privatno u Albaniji s tim datumom, i to na osobni poziv predsjednika vlade Republike Albanije Edija Rame, da bi u utorak u očitovanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje su poslali i medijima, naveli da je putovanje bilo “u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti”.

To je sporno i Povjerenstvu, pa je predsjednica Nataša Novaković u utorak rekla da se radi o kontradiktornim informacijama, da Ured predsjednika nije priložio niti jedan dokument koji su tražili te da će odlučiti u kojem će smjeru dalje voditi predmet.

“Povjerenstvo je zaprimilo očitovanje Ureda predsjednika iz kojeg proizlazi da je dužnosnik u Republici Albaniji boravio službeno. Međutim, isto tako Povjerenstvo je u posjedu službene obavijesti iz Ureda predsjednika u kojoj se mediji obavještavaju da će dužnosnik 12. i 13. kolovoza boraviti u Republici Albaniji privatno na poziv njihovog premijera. Budući da se radi o kontradiktornim informacijama, a dužnosnik uz očitovanje nije priložio niti jedan dokument koje je Povjerenstvo tražilo, a koje je dužnosnik temeljem Zakona o sprečavanju sukoba interesa dužan dostaviti, Povjerenstvo će na radnom sastanku odlučiti u kojem smjeru će dalje voditi predmet i koje će sve informacije zatražiti kako od Ureda predsjednika, tako eventualno i od drugih institucija”, poručila je Novaković.

Predsjednik uvijek predstavlja Hrvatsku?

U očitovanju Povjerenstvu koje je Ured poslao medijima navodi se da je predsjednik Republike na poziv Edija Rame boravio u Albaniji 12. i 13. kolovoza, ovaj put izostavljeno je da je bila riječ o privatnom posjetu, što je pisalo u obavijesti medijima 12. kolovoza.

“Napominjemo da prilikom svih posjeta, a posebno kad se radi o posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik Republike uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku”, napomenuli su iz Ureda.

Na pitanje Povjerenstva tko je platio put i tko je snosio troškove smještaja, iz Ureda predsjednika su odgovorili da troškove puta, kao i uvijek kada predsjednik putuje, snosi državni proračun, a da je Milanović u Albaniji bio smješten u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsjednika vlade Albanije, piše Jutarnji list.

Komentari