Milan Bandić niže aferu za aferom, a HDZ ih sve podnosi. Radi stabilnosti…

Idu izbori, a Zajednica Andreja Plenkovića svog kandidata za Zagreb još nema. HDZ je u predstojećoj utrci za zagrebačkog gradonačelnika odustao od nekoliko minisatra i teškaša. Isprobavali su se razni pokusni baloni, ali uzalud.

Prvo se kalkuliralo s ministrom zdravstva Vilijem Berošom, no kako se situacija s epidemijom pogoršavala tako se i njegova popularnost topila. Onda su u “bitku za Zagreb”  željeli ubaciti potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, ali izgleda kako se taj balon brzo ispuhao. Zatim su pustili balončić da bi njihov kandidat mogao biti privremeno imenovani ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba od potresa Damir Vanđelić, ali onda je rekao kako je njegov fokus Fond i kako nema namjeru natjecati se za zagrebačkog gradonačelnika.

HDZ je tako ostao, htio to ili ne, na skoro pa javnosti nepoznatom novoizabranom šefu zagrebačkog HDZ-a i Skupštine Mislavu Hermanu. A da se radi o ‘inkubator političaru’ vidi se po njegovim rečenicama zahvala bivšem šefu Skupštine te odgovoru na pitanje hoće li biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba. Naime, Herman je diplomatski, da ne naljuti velikog šefa rekao da će se o kandidatkinji ili kandidatu odlučiti na HDZ-ovim unutarstranačkim tijelima. Kako i dolikuje pravom šefu najveće organizacije HDZ-a u Lijepoj našoj.

Po svemu tome vidi se da HDZ rješenje za Zagreb nema. A i kako bi ga mogao imati. HDZ naime već godinama drži ljestve zagrebačkom ‘neumorno’ šerifu Milanu Bandiću. Sve su prošli zajedno, sve afere HDZ je izdržao stoički opravdavajući se rečenicom kako institucije moraju raditi svoj posao i da oni sve to rade zbog stabilnosti.



Afera za aferom, a HDZ sve podnosi radi stabilnosti 

Zajednica te stranke i Milana Bandića počela je 2000. kad je Bandić kupio dva HDZ-ova vijećnika (Miroslava Šuteja i Ranka Marinkovića) i srušio HDZ-ovu vlast u glavnom gradu Hrvatske.

Tad je pokazao kakav će biti njegov način rada: Odmah po dolasku na vlast Milan SDP-ovcima šalje pismo s porukom ako nešto trebate, pomoć, posao, javite se, Milan će se sve riješiti. Zadržava sve suradnike bivše gradonačelnice Martine Matulović Dropulić kao svoje savjetnike, u jednom trenutku ima ih čak 13! Nije ni čudo da je ljubav HDZ-a i Bandića cvjetala. Bila je to prava ljubavna afera. Milan oženjen Partijom, koju vodi šutljivi i odlučno neodlučni Ivica Račan koji je upravo preuzeo odgovornost za propalu Hrvatsku, brzo je utjehu našao u ondašnjoj Zajednici koja se tih godina potpuno rasula nakon prvih ikad izgubljenih parlamentarnih izbora.

Bandiću čak i šef ureda postaje HDZ-ovac. A afere ga prate jedna za drugom. A politička karijera Milana Bandića u posljednja dva desetljeća bila je prepuna afera: vozio je pijan, bježao pred policijom, lažno se rastao, gradio vikendicu bez dozvole. Bilo je i spornih poslova koji su se dodjeljivali kumovima, do razmjene gradskih zemljišta na štetu grada, poslova oko nadstrešnica, do sumnji na nezakonitu gradnju zagrebačkih fontana.

Zajednica sve podnosi 

Sve je to HDZ podnio i podnosi dalje radi stabilnosti. Tako su prihvatili i novi proračun Grada Zagreba.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš najavio je da će HDZ-ovi zastupnici podržati proračun jer žele pokazati jednu stabilnost, da Grad i građani Zagreba mogu normalno funkcionirati u ovim uvjetima u kojima živimo.

“Mi smo skloni podržati ovaj prijedlog proračuna, unutra su inkorporirani naši amandmani, oni koji se nisu izvršili. Svjesni smo situacije u kojoj živimo, pandemije koronavirusa, a isto tako što smo ove godine na žalost proživjeli 22. ožujka, potres. I smatramo na ovaj način kao što ćemo podržati, proračun da želimo pokazati jednu stabilnost, dakle, da Grad i građani grada Zagreba mogu normalno funkcionirati u ovim uvjetima u kojima živimo”, istaknuo je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Ilijaš.

Opet ne smeta HDZ-u ni najnovija afera oko sljemenske žičare, s kojom su se hvalili da je projekt HDZ-a i glasali kad je za to bilo potrebno za dodatno zaduženje građana.

Upravo je novi šef zagrebačkog HDZ-a podsjetio je da je sljemenska žičara bila HDZ-ov amandman i ideja, to je njihov projekt i za njega su izrazito vezani.

“Međutim, za njegovo izvršenje, po Statutu Grada Zagreba, nismo odgovorni mi, nego gradonačelnik i gradska tijela. Nije nam drago, jasno, da se toliko prašine diglo u financijskom smislu oko sljemenske žičare, ali dok ne dobijemo papire i puno izvješće ne bih s ničim iskakao. Dok ne dobijemo puno financijsko izvješće o žičari Sljeme, ne želimo nikoga prerano optuživati i osuđivati”, kaže Herman. Podsjetio je da je HDZ, podržavši inicijativu oporbenih zastupnika, tražio to izvješće od gradonačelnika Bandića.

Upitan zašto nisu uvjetovali podršku gradskom proračunu za 2021. financijskim izvješćem gradonačelnika o sljemenskoj žičari, Herman je rekao da je jedan dio tog financijskog izvješća stigao jučer u kasnim večernjim satima, ali ga još nisu uspjeli proučiti. “Morate dozvoliti nama da komuniciramo s našim koalicijskim partnerom, kako smatramo da je najbolje. Zatražili smo financijsko izvješće i kad ga proučimo, onda ćemo se dalje o tome i očitovati”, istaknuo je Herman.

Naravno i to je sve zbog stabilnosti

I dok HDZ traži lica za ‘borbu’ protiv Bandića, postavlja se pitanje čemu ga uopće trebaju? S obzirom na to da podržavaju sve što Bandić radi, s obzirom na to da izglasavaju sve što Bandić želi, zašto im treba kandidat kad se mogu kladiti na konja koji pobjeđuje. Za razliku od lijeve koalicije koja tek želi postati Bandić i raditi sve isto što i Bandić, HDZ taj ‘politički san’ već živi.

Naravno sve to radi stabilnosti. A njihov ljubavni san i dva desetljeća dug medeni mjesec  plaćaju i platit će građani.

Komentari