Mikulić: Inspektori od sutra ponovo u kontrolu, povući će rješenja onima koji se pridržavaju mjera

Foto: Pongracic / CROPIX

U podne je počeo sastanak u Državnom inspektoratu nakon kojeg bi trebalo biti jasno kako ugostitelji mogu raditi tijekom koronakrize. Očekuje se da će objekti koje su inspektori zatvorili zbog izdavanja hrane pred restoranima uskoro biti otvoreni.

Nakon sastanka u Državnom inspektoratu glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da su svi sudionici zaključili da postoji apsolutno volja za obavljanja ugostiteljske djelatnosti diljem Hrvatske. Svi su se složili s relaksiranjem mjera, a od jučer se počeo primjenjivati naputak HZJZ-a.

“Sutra tijekom jutra će inspektori otići na sve lokacije gdje su dane zabrane rada, prekontrolirat će uvjete propisane od strane epidemiologa, i donosit će rješenja o obustavi postupaka ukoliko ustanove da se pridržavaju rješenja”, rekao je Mikulić, nakon sastanka u Inspektoratu.

Među zatvorenim objektima je bilo i devet objekata je radilo, a da nisu bili registrirani za određenu djelatnost, rekao je Mikulić.



Na pitanje hoće li nakon ovog slučaja provjeriti kako rade njegovi inspektori, Mikulić je rekao novinarima da mu je žao što imaju takav stav, jer se predstavnici ugostitelja koji su bili na sastanku nisu žalili na rad inspektora.

“Apsolutno nikoga nismo uveli u sustav neke mjere, a da za to nije bilo argumenata”, kaže Mikulić

Cappelli ne pomišlja na ostavku

Ministar turizma Gari Cappelli uoči sastanka nije htio posebno komentirati zahtjev ugostitelja da ode s pozicije ministra.

“Razumijem to u ovome svemu, ali dat ću vam šest zakona koji se nisu mijenjali 20 godina, PDV i ostalo. Ako to nije dovoljno, onda ću otići ranije doma”, rekao je Cappelli, kojeg ugostitelji prozivaju jer nisu dobili jasne upute na koji način mogu raditi dok traju mjere borbe protiv koronavirusa.

Rezultat izostanka jasnih pravila rezultirao je zatvaranjem 31 ugostiteljskog objekta na mjesec dana. Zbog toga je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, uoči sastanka u Inspektoratu najavio da će tražiti ostavku ministra Cappellija, ali i ukidanje Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

Cappelli je rekao da je njegovo Ministarstvo na samom početku krize tražilo da se restoranima omogući dostava hrane kao i usluga drive-in. “Sve je to napravljeno još 19. ili 20. ožujka. Jako je teško napraviti svaki detalj za svaki restoran. Bila je intencija da nema ulaska i da se sve dostavlja ispred restorana”, rekao je Cappelli, koji ne smatra da je u tome bio neki problem, no da se o detaljima može raspravljati.

I mjere koje je propisao danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo vrlo su slične prvim uputama, uz dodatak pleksiglasa, maske i rukavica koje, kaže ministar, ionako svi nose.

Nije htio detaljnije govoriti ni o tome kako će izgledati rad ugostiteljskih objekata nakon ukidanja mjera niti kada će to biti. “Hoće li biti prije ili kasnije, struka će odlučiti. Mi ćemo dati prijedlog i materijale, a hoće li to biti prvog lipnja ili prvog srpnja, ne ovisi o nama”, kaže Cappelli. Dodaje da je jedino sigurno da ugostiteljski objekti neće moći raditi kao što su radili prije, piše Dnevnik.hr.

“Kako će to izgledati, ne zna još nitko u Europi. No sad smo prepoznatljiviji od svih drugih. Ova Vlada i Stožer odradili su pravi posao, turistički je prepoznatljivo po izvrsnom vođenju ove situacije”, rekao je Cappelli.

Komentari