‘MIJINE HLAČICE’ Jelena Veljača bijesna na poznatog voditelja zbog izjave, HRT se ispričao: Nespretno je komentirao njezin odličan izgled

Nakon što je voditelj HRT-ove emisije Dobro jutro Hrvatska, Davor Meštrović, u jutrošnjoj emisiji najavio spot pjevačice Mije Negovetić riječima: “Uživajmo u Mijinim hlačicama”, ne smiruju se reakcije.

Izjava je u medijima označena kao skandalozna, a malo prije se u grupi na Facebooku oglasila i Jelena Veljača koja je Meštrovića optužila za seksizam. Od njega, ali i uredništva emisije, te vodstva HTV-a traži ispriku.

Njezin komentar prenosimo u cijelosti:

“Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prstoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput htv-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da htv treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu.


Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt – i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se nj ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci.

U ime inicijative #spasime zahtijevamo ispriku od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, te vodstva htv-a jer ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje. Također, s obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom.”

Reakcija HRT-a

Nakon reakcije medija, oglasio se i HRT.

“Slijedom niza komentara na društvenim mrežama i novinarskih upita o izjavi voditelja emisije ‘Dobro jutro Hrvatska’ Davora Meštrovića, koji je nespretno komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić u sklopu njezina nastupa u toj emisiji, i Davor Meštrović i uredništvo Hrvatske televizije se ovim putem ispričavaju svima koje je ta njegova rečenica mogla povrijediti, a ponajprije mladoj Miji Negovetić i njezinoj obitelji.

Tim više što u njegovim riječima nije bilo nikakve zle namjere – a emisija “Dobro jutro Hrvatska” i inače već godinama promiče pozitivne vrijednosti i predstavlja projekte u kojima se upozorava upravo na različite oblike diskriminacije, te promiče rodnu ravnopravnost. Ovo upozorenje je shvaćeno vrlo ozbiljno kako se slične situacije ne bi ponavljale”, poručuju s HRT-a, prenosi Index.

Sporni video pogledajte u nastavku.

Komentari