Mijić o debati Trumpa i Bidena: Demokrati stalno upadaju u istu zamku pokušavajući dokazati da Trump nije dobar čovjek

Reakcije na prvu predsjedničku debatu između republikanca i aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa te njegova izazivača, demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena koju je moderirao ugledni novinar Fox Newsa Chris Wallace na CNN-u izazvala je niz negativnih komentara u američkoj javnosti s naglaskom na kaotičnost sučeljavanja.

Politički komentator Mate Mijić komentirao je za Otvoreno debatu predsjedničkih kandidata; tko je ostavio bolji dojam, jesu li možda privukli još neodlučne birače i hoće li debata imati utjecaja na izbore.

Joe Biden je ostvario svoj glavni cilj, nije se raspao pod Trumpovim napadima. Iako to mnogi nisu očekivali, uglavnom je uspijevao ostati sabran i davati smislene odgovore na pitanja, što mu u više navrata tijekom pretkampanje nije polazilo za rukom. Donald Trump mu je tu donekle učinio uslugu svojim konstantnim napadima zato što ga je držao koncentriranim. Da je više pustio Bidena da govori, možda bi dobio puno više mesa za napade poslije same debate”, smatra Mijić.

Ističe da je ovakvim nastupom Trump uspio tek u nekoliko navrata malo naljutiti Bidena i navesti ga da se spusti na razinu osobnih uvreda i uličnog govora.



Na pitanje hoće li ova debata utjecati na ishod izbora Mijić odgovara da prve debate uglavnom nameću teme i određuju smjer same kampanje u narednim tjednima, puno više nego što utječu na ishod izbora. Kaže kako su izbori još daleko i da debate rijetko imaju presudan utjecaj stoga smatra da neće imati ni ovaj put.

“Biden nije uspio nametnuti temu Trumpovih poreza, dok Trump jest korumpiranost Bidenovog sina. Tu je Trump taktički ostvario određenu prednost. Debata je, ruku na srce, bila loše moderirana i bilo je pravo umijeće ubaciti temu koja nije unaprijed predviđena. Trumpu je to uspjelo, a Bidenu nije iako je pokušao u nekoliko navrata. Moram priznati, doduše, da je tema Trumpovih poreza izuzetno tanka. Legitimno je o tome raspravljati, ali pitanje je učinka. Demokrati stalno upadaju u istu zamku pokušavajući dokazati da Trump nije dobar čovjek. On nije ni izabran zato što su birači mislili da je dobrica, nego zato što su se zasitili političkog establišmenta”, smatra Mijić.

Mijić kaže da je Trump je bio vrlo artikuliran po pitanju zakona i reda na ulicama američkih gradova te klimatskih promjena.

“To je njegovoj bazi vrlo važno i on je tu doista dominirao. Uspio je i Bidena navesti da se krene odmicati od tzv. Green New Deala, za koji je demokratski kandidat ustvrdio da ga odjednom ne podržava iako svi njegovi materijali navode upravo Green New Deal kao temelj njegove okolišne, energetske i industrijske politike. To će mu vjerojatno uzrokovati probleme na ljevici, što je i sam Trump primijetio i u nekoliko navrata apostrofirao. Zasad se čini da je dominantna taktika Trumpovog stožera unijeti nemir u redove Demokrata i demotivirati dio njihove baze za izlazak na izbore”, zaključio je Mate Mijić za Otvoreno.

Komentari