Medved: Komemoracija će se s Bleiburga preseliti na Mirogoj

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ususret nadolazećim obljetnicama, Tomo Medved, ministar branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a pozvao je sve građane da u zajedništvu i molitvi ostanu doma uz prigodni program te da na svojim domovima izvjese državne stjegove i upale svijeće za naše poginule branitelje.

Ministar Medved otkrio je i kako se traži rješenje da se nakon što je otkazana komemoracija na Bleiburgu ona održi u Hrvatskoj. Kazao je da je u kontaktu s Počasnim bleiburškim vodom i i kako će se komemoracija sigurno održati i to kako stvari stoje na Mirogoju.

“Kao što smo najavili prošli tjedan, prvo nam slijedi 75. obljetnica u Jasenovcu. Delegacija Vlade predvođena s predsjednikom Vlade otići će i pokloniti se žrtvama u skladu s preporukama i okolnostima. Nakon toga slijedi 25 godina Bljeska, naše veličanstvene vojno-redarstvene operacije, koju ćemo također obilježiti dostojnu, ali u skladu s preporukama, odnosno s mogućnostima. Osmislili smo cijeli niz aktivnosti i sadržaja koji su usmjereni na prigodno obilježavanje, od čitanja imena naših poginulih branitelja, njih 51 koji su poginuli u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak koje će biti kod samog spomen-obilježja u Okučanima. Potom će biti specijalna emisija na HRT-u u trajanju od 2 sata, gdje će biti nekoliko ratnih zapovjednika, sudionika operacije Bljesak. Nakon toga će biti sveta misa iz crkve Sveta Mati Slobode koju će prevoditi vojni ordinarij, prenošena na HRT-u i navečer će biti prigodni filmovi. Isto tako slijedi nam 2. svibnja obilježavanje stradanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu. Taj program će u najvećoj mjeri nositi MUP,” rekao je Medved, piše Večernji list.



Komentari