Među tvrtkama koje su obnavljale Banovinu jedna je i Čačićeva: Nađite mi jednu kuću koju sam obnovio, a da se sad srušila

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Tvrtka Congama iz Varaždina, koja je bila dio grupacije Coning, nekadašnje tvrtke Radimira Čačića, našla se na popisu 202 trgovačka društva i obrtnika koji su bili izvođači radova u poslijeratnoj obnovi na području Sisačko-moslavačke županije.

Taj popis je zajedno s 83 pravna subjekta, odnosno popisom projektanata i nadzora te listom od četiri područna nadzora i jednog revidenta u četvrtak objavila Vlada RH, nakon što ih se danima prozivalo da spomenute popise drže u tajnosti, i to navodno zbog otvorene istrage.

Međutim, zanimljivo je da se na tom popisu našla tvrtka iz grupacije Coning koji je u stečaju, a koji je nekad bio povezan s predsjednikom Reformista i varaždinskim županom Čačićem koji je ovih dana žestoko kritizirao samu obnovu.

“Congama je jedna od par stotina tvrtki koje su radile u obnovi. Uvijek je bila ocijenjena najboljim ocjenama, a ako ikad nađete da se nekome srušila kuća koju mu je radila Congama, bit će mi zadovoljstvo odgovoriti. Oni su po rangu kvalitete bili najbolji”, komentirao je Čačić te dodao:



“Nove kuće iz obnove se nisu smjele srušiti, ni u snu. Ali, to je uvijek odgovornost projektanta, šefa gradilišta i nadzora”.

Čačić je nedavno na N1 televiziji izjavio da je, kad je preuzeo Ministarstvo obnove i razvitka od Jure Radića, “imao određene dojave s terena da ima nekvalitetne gradnje”.

“Preuzimanjem Ministarstva imao sam određenih dojava s terena da ima nekvalitetne gradnje. Odmah sam formirao posebnu upravu za unutarnju kontrolu koja nikad nije postojala u tom Ministarstvu. Ta Uprava je dobila zadatak da ispita ono što smo čuli, da dokumentaciju preda DORH-u i mi smo to učinili”, izjavio je Čačić.

Tvrtka Congama osnovana je 1995., a ne postoji od 2013. kad je pripojena Coningu.

U obnovi sudjelovala i tvrtka oca i brata Sanje Musić Milanović

Na listi projektanata i nadzora tvrtki koje su sudjelovale u obnovi u Sisačko-moslavačkoj županiji našla se i tvrtka GIM d.o.o. iz Zagreba povezana s Ivanom i Tomislavom Musićem, ocem i bratom Sanje Musić Milanović, supruge predsjednika Zorana Milanovića. Tvrtka je osnovana 1989. i njezin vlasnik je bio Ivan Musić, a od 2015. ju je preuzeo Tomislav Musić, dok je Ivan Musić na poziciji prokurista.

Tvrtka je registrirana za graditeljstvo, inženjering i marketing, a 2019. je prijavila prihod od oko milijun kuna, piše Jutarnji list.

Komentari