MEĐU HOSPITALIZIRANIM SVE VIŠE MLAĐIH Saša Srića: Nisam siguran da je broj hospitaliziranih na vrhuncu

Zarko Basic/PIXSELL

U nedjelju je u Hrvatskoj zabilježeno 1565 novih slučajeva zaraze koronavirusom i još 39 preminulih osoba. Uspoređuje li se broj hospitaliziranih i onih na respiratoru, današnje brojke su dvostruko veće nego one prije mjesec dana.

Bolnice su pod sve većim pritiskom, a zbog velikog broja pacijenata ona karlovačka od ponedjeljka će raditi samo za hitne i onkološke pacijente. Bolnički kreveti na covid-odjelima ponovno se ubrzano pune, u bolnici u Dubravi liječi se 380, a u splitskoj bolnici više od 180 pacijenata.

“Situacija definitivno, mogao bih reći, ide prema nekoj svojoj kulminaciji, bolnice su ponovno dobrim dijelom pune, Dubrava se sve više puni. Kada ćemo dosegnuti vrhunac, očekujemo u periodu 7-10 dana iako nisam potpuno siguran da je brojka hospitaliziranih, kako neki govore, dosegla vrhunac”, kaže pulmolog Saša Srića za RTL.

Bolnice preopterećene 

Među hospitaliziranima je sve više mlađih, neki od njih nemaju druge kronične bolesti.“Prosječna dob umrlih je za 10 godina niža nego u zimskom razdoblju i jednako tako i prosječna dob onih koji su na respiratoru je za jedno 7-8 godina niža, najmlađi bolesnik koji je bio na respiratoru, nedavno je skinut imao je 34 godine i nije imao nikakve komorbiditete”, govori predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić.

Stanje pacijenata, upozoravaju liječnici, često se brže pogoršava.

“Ljudi koji dolaze s obostranim opsežnim upalama pluća koje često puta nažalost sada viđamo da su prisutni kod mlađih pacijenata koji razvijaju kliničku sliku koja se pogoršava pa čak kroz nekoliko sati, brzo znaju završiti na visokim protocima kisika, a neki i na respiratorima”, ističe Srića.

Karlovačka opća bolnica od sutra reducira hladni pogon. Koliko je stanje teško osjetilo se kad je pomoć volontera tražila pulska bolnica. Od toga su ipak odustali, no apelirali su na pridržavanje mjera baš kao i ministar Beroš prilikom jučerašnjeg obilaska riječke bolnice.

“Stoga bih želio apelirati na sve, a poglavito naše mlade da se sjete ovih bolesnika prilikom prisustvovanja nekim većim druženjima, prilikom nenošenja maske ili prilikom negiranja ove globalne ugroze”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Medicinsko osoblje na izmaku snaga

Liječnici i medicinsko osoblje riječke bolnice na izmaku su snaga, a da im bude lakše uvode i videonadzor pacijenata.

“Radi se o kameriranom sustavu gdje je veća sigurnost za bolesnika jer u svakom trenutku znamo što se s kojim bolesnikom događa i to naravno štedi opremu i osoblje pogotovo ovaj deficitarni srednji kadar”, kaže predstojnik Klinike za anesteziologiju KBC-a Rijeka Alen Protić.

A ako brojke hospitaliziranih i dalje budu rasle, osjetit će se to i na radu drugih odjela.

“Splitska bolnica je organizirana na način da se druge djelatnosti moraju reducirati da bi se proširili kapaciteti covid bolnice. U ovom času smo tu gdje jesmo i nije potrebno na taj način, ako se tako dogodi mi ćemo se opet na taj način ponašati”, istaknuo je Ivić.

Na isti način rade i ostale bolnice. Ono što je sigurno je da hitni i onkološki pacijenti manjak kapaciteta i medicinskog osoblja neće osjetiti, no svi ostali bi mogli.

Komentari